FRA-bloggare får hederspris

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-02

Mikael och Anna hedras för sitt arbete mot omstridd lag

På en vecka fick deras sajt 350 000 unika besökare.

Nu får Mikael Nilsson och Anna Petersson Aftonbladets hederspris för sitt arbete med att informera om FRA-lagen, en fråga som fick hela svenska folket att engagera sig.

Prisad sajt www.stoppaFRAlagen.nu tilldelas Aftonbladets hederspris.

– Det känns som ett jättestort erkännade av de insatser som vi har gjort. Samtidigt måste jag säga som aktör i bloggosfären att det här bygger på ett stort grupparbete snarare än en enskild insats. Vi är små i det sammanhanget, toppen på ett isberg. Men det är oerhört roligt att ni uppmärksammar vårt arbete, säger Mikael Nilsson till aftonbladet.se.

Beskedet om att Mikael och hans sambo Anna Petersson skulle tilldelas Aftonbladets hederpris, kom vid frukostdags.

– Vi höll på att mata barnen som hade skrikit hela natten. Vi var jättetrötta! Då ringde det till Mikael och jag såg att han blev förvånad. Jag visste inte vad samtalet handlade om, men jag förstod att det var något bra för han lät glad, berättar Anna.

Tyst i medierna

Anna och Mikael var två vanliga medborgarna som verkligen gjorde skillnad. De ville lyfta debatten in i Svenssons vardagsrum och det lyckades de också med.

www.stoppaFRAlagen.nu samlade paret in information, tipsade om demonstrationer, puffade för händelser och länkade till tidningsartiklar och bloggar. Engagemanget mot FRA-lagen bottnade i ren och skär ilska.

– Det var knäpptyst i de traditionella medierna och det saknades en politisk debatt i frågan, men i bloggosfären mullrade det. Jag började förtvivla allt mer när frågan obemärkt gick förbi, berättar Mikael.

Gjorde lumpen på FRA

Mikael hade själv erfarenhet från FRA, eftersom han gjorde sin värnplikt där som kryptoanalytiker.

– Därför visste jag vilken typ av verksamhet de sysslar med. Jag var insatt i hur man kan arbeta med den här typen av kommunikation och visste hur information transporteras över gränserna.

Mikael började prata med vänner och bekanta, försökte sprida kunskapen i sin bekantskapskrets och nätverk. En dag ringde telefonen. Samtalet kom från en person som ville att frågan om FRA-lagen skulle tas upp till debatt, kunde ställa upp med pengar men som själv ville förbli anonym.

– Vi satte oss ner och började fila på hur vi skulle kunna få ett genomslag i pressen. Vi hade på känn att många skulle bli upprörda om de bara fick förklarat för sig vad det här handlade om.

Pengarna räckte till en helsidesannons på sidan 3 i DN. Men redan två dagar innan annonsen blev publicerad, hade cirka 100 000 personer surfat in på kampanjhemsidan som Mikael hade byggt.

– Sedan bara ökade antalet besök och vi fick ett genomslag. När de traditionella medierna hakade på blev synergieffekterna omfattande. När tillsammans med bloggosfären drog så exploderade frågan!

Föräldraperspektiv

Liksom Mikael var Anna intresserad av frågan ifrån första början. Men länge trodde hon att det inte skulle bli något – det var ju otänkbart att man i Sverige skulle genomföra en sådan lag!

– När det var två veckor kvar till omröstningen tänkte jag "de tänker göra det här – då finns det bara en väg att gå".

Som tvåbarnsmamma tänkte Anna på de långtgående konsekvenserna av FRA-lagen.

– Jag tänkte att i framtiden skulle mina barn fråga mig "Men vad gjorde du mamma?" Det låter kanske patetiskt men jag var tvungen att få ett svar på den frågan.

Läser partibloggar

2008 blev året då bloggvärlden fick sitt stora genomslag. Mikael Nilsson är en av dem som innan 2008 inte var någon intensiv bloggläsare. Nu läser han desto fler.

– Generellt sett kan jag säga att jag följer att piratpartibloggar och politikerbloggar. Sedan läser jag i princip allt som skrivs om FRA-lagen i bloggosfären.

Anna läser också politiska bloggar men också bland annat bloggarna " Syrrans granne" och " Farmor Gun i Norrtälje".

Mikael glädjer sig åt att värdet av bloggarna har ökat, att folk har fått mer självförtroende och vågar ta upp viktiga frågor till debatt.

– Folk har insett att de kan påverka, att de kan komma med analyser som blir uppmärksammade och starta intressanta diskussioner.

Ibland pratas det om bloggosfären som "den fjärde statsmakten". Vad tycker du om det?

– Man ser att många medier har börjat läsa bloggar och plocker upp saker från bloggosfären. Då blir det intressantare, när man får en ömsesidighet då information flöder i båda riktningar.

En ny era

Anna är glad över att Aftonbladet har instiftat Stora bloggpriset.

– Det är bra av Aftonbladet att uppmärksamma bloggarna. Det ska bli roligt att se hur priset utvecklas över åren.

Hon ser bloggarna som en fantastisk möjlighet för vanligt folk att få komma till tals i viktiga frågor.

– Det handlar om ordets makt som nu finns i bloggen också. Det känns som samma slags pånyttfödelse precis som när tidningarna kom och alla kunde ta del av nyheter. Det är en ny revolution och en spännande tid att leva i!