Mannen som kan knäcka Merkel
I nästan hela Europa tappar socialdemokraterna stort i väljarkåren.
Så hur kan det komma sig att en gråsosse och EU-vän som Martin Schulz plötsligt ser ut att vara mannen som kan putta bort världens mäktigaste kvinna från kanslerposten?
Senast förra veckan fick vi ännu ett bevis för socialdemokratins kris i Europa. De holländska sossarna gjorde ett katastrofval när de gick från 29 platser i parlamentet till nio. Det måste vara ett av de största rösttappen i Europas moderna historia.
Även i länder som Storbritannien, Frankrike och Österrike är socialdemokratiska partier på fallrepet.
Därför framstår det som sensationellt att en traditionell socialdemokrat som dessutom är maximalt EU-vänlig rusar uppåt i opinionsmätningarna inför höstens val i Tyskland. I vissa mätningar är SPD, de tyska socialdemokraterna, större än Merkels kristdemokrater.
Partiet har på bara några veckor vuxit med tio procent. Från att konstant tappa medlemmar har SPD sedan årsskiftet fått 13 000 nya medlemmar.
Allt hänförs till Martin Schulz-effekten.
Mänsklig berättelse
När han i söndags valdes till ny partiledare på partikongressen skedde det med hundra procent av rösterna. Det har aldrig tidigare hänt.
Schulz var till och med i höstas talman i EU-parlamentet. Han har aldrig varit politiker på nationell nivå i Tyskland. Kanske bidrar det till hans plötsliga popularitet.
Han levnadshistoria gör honom i högsta grad mänsklig. Schulz lyckades inte gå ut gymnasiet med godkända betyg. Istället satsade han på en karriär som fotbollsproffs. En skada gjorde att han snabbt fick begrava den drömmen. En motgång som ledde till att han tog till flaskan. Han lyckades besegra sin alkoholism och starta en ny karriär som bokhandlare och så småningom borgmästare. Innan han blev Europaparlamentariker för SPD där han varit medlem sedan han fyllde 19 år.
Slopa nedskärningar
Schulz har ännu inte lagt fram något politiskt program. Men i sina tal återkommer han hela tiden till att han vill minska klyftorna och återföra rättvisa och solidaritet i Tyskland. Han har lovat att mildra verkningarna av de nedskärningar i bidragssystemen som föregångaren Gerhard Schröder genomförde.
Nedskärningar som bidrog till att Tyskland gick från epitetet "Europas sjuka patient" till kontinentens överlägset starkaste ekonomi. Men som också beskylls för att ha ökat klyftorna och permanenta fattigdom.
Schulz framfart i opinionen är desto mer anmärkningsvärda eftersom han ställs mot förbundskansler Angela Merkel. Hon har ansetts som mer eller mindre oslagbar sedan hon blev kansler 2005. Många som röstar på andra partier än hennes CDU tycker att den före detta fysikern som växte upp i Östtyskland är bäst lämpad att styra Europas mäktigaste land.
Merkeltrötthet
Det var innan flyktingkrisen skakade om hela Europa. Många tyskar anser att Merkel alldeles för länge höll dörren öppen för nykomlingarna som inte alla flydde från krig eller förföljelse.
Ännu en faktor har tillkommit som arbetar mot förbundskanslern, Merkel fatigue.
Den lågmälda nu 62-åriga kvinnan har styrt landet i tolv år. Folk börjar bli trötta på att se hennes ansikte och höra hennes röst. För första gången sedan hon tämligen grön och okänd tog över som partiledare efter Helmut Kohl finns det en chans att en majoritet vill byta ut henne när det blir val den 24 september.
Schulz gör sin entré med perfekt tajming. Merkels tidigare utmanare har varit chanslösa.
Men det är sju månader kvar till valet och långtifrån säkert att Schulz medvind håller i sig.
Merkel kan förmodligen enkelt ta igen förlorad mark genom att ställa sig bakom en mer restriktiv flyktingpolitik. Något hon i praktiken redan gjort men ogärna pratar om offentligt.
Men räkna med att hon börjar göra det när valrörelsen drar igång på allvar i sommar.