Fick rösten tillbaka efter unik transplantation

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-07-10 19.54

En cancerdrabbad man i USA har genomgått en av världens första transplantationer av struphuvud. Operationen har gjort att mannen nu har återfått sin röst och kan prata igen.

Mannen, som är i 60-årsåldern, hade opererat bort struphuvudet till följd av cancer. Inom ramen för en klinisk studie, där nio patienter ingår, fick han för fyra månader sedan ett donerat struphuvud inopererat.

Patienten uppges må bra och i en intervju med nyhetsbyrån AP berättar han att det var ett känslosamt ögonblick när han återigen kunde ringa och prata med sin 82-åriga mamma.

David Lott, kirurg vid Mayo Clinic i Arizona som ligger bakom studien, säger till AP att många av hans tidigare patienter som förlorat rösten efter en operation, beskriver att de tappar en stor del av sin personlighet när rösten försvinner.

Förutom talförmågan är struphuvudet avgörande för andning och sväljfunktion. I USA är det ett antal tusen personer som varje år tvingas få struphuvudet bortopererat, främst till följd av cancer. Även om forskarna påpekar att transplantation inte kommer att vara ett alternativ för alla så öppnar denna operation för möjligheten.

Det tog tio månader att hitta ett passande struphuvud till mannen från en avliden donator och operationen tog 21 timmar. Utöver själva struphuvudet transplanterades också kringliggande vävnad liksom sköldkörteln, svalget och en del av luftstrupen.

Efter tre veckor kunde han säga sitt första ord och börja träna på att äta och svälja igen.

ANNONS