Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Flera lotterier synas av Konsumentverket

David Hjorter/TT

Uppdaterad 17.01 | Publicerad 15.08

Äldre personer har blivit utsatta för aggressiv telefonförsäljning. Arkivbild.

Konsumentverket har öppnat tillsynsärenden mot licensinnehavare till tre svenska lotterier, i efterdyningarna av S-lotteriskandalen.

Däribland Socialdemokraterna, Svenska Postkodföreningen, Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet.

Dagens Nyheter avslöjade i september hur Socialdemokraternas lotteri, som drar in tiotals miljoner till partikassan årligen, riktat in sig på förvirrade äldre personer, där telefonförsäljare uppmanats vara aggressiva. Företaget bakom, Kombispel, har anmälts flera gånger till Konsumentverket.

Politisk debatt

Efter medierapporteringen, som fick stora följder och skapade politisk debatt, valde Konsumentverket att granska flera licensinnehavare till svenska lotterier, inte bara Socialdemokraternas lotteriverksamhet.

På torsdagen öppnades tillsynsärenden mot licensinnehavare till tre lotterier, med anledning av aggressiv telefonförsäljning.

– Det är Svenska Postkodlotteriet, där är licensinnehavare Svenska Poskodföreningen. När det gäller lotteriet Kombispel har vi öppnat tillsynsärende mot Sveriges socialdemokratiska arbetarparti, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund och Sveriges socialdemokratiska kvinnoförbund. När det gäller det sista lotteriet, Datumlotteriet, då har vi öppnat tillsynsärende mot Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet, säger Johan Ohlsson, enhetschef på Konsumentverkets konsumentskyddsavdelning, till TT.

”Bra”

”Vi välkomnar Konsumentverkets beslut. Det är bra att det utreds ordentligt. Jag kommer ta med deras resultat i den genomlysning av verksamheten jag för tillfället genomför”, skriver Kombispels vd Jonas Nygren i ett mejl till TT.

Förra året gav lotteriverksamheten 10,6 miljoner kronor till Socialdemokraternas partikassa och 6,9 miljoner till ungdomsförbundet SSU.

Följ ämnen i artikeln