Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Bevisföring mot Donald Trump offentliggörs

Publicerad 08.53

Republikanernas presidentkandidat, expresident Donald Trump, fotograferad under en gala i New York på torsdagen.

Bevisföring ur ett justerat åtal mot expresident Donald Trump, rörande hans agerande i samband med stormningen av Kapitolium 2021, offentliggörs inom kort.

Detta enligt ett beslut som domare Tanya Chutkan i Washington DC fattade på torsdagen. Chutkan avslog Trumpsidans begäran om att hålla på dokumenten till efter presidentvalet och meddelade att de ska delges allmänheten under fredagen, enligt Politico.

Materialet är en del av det omformulerade federala åtal som den särskilde åklagaren Jack Smith lämnade in i höstas, i ljuset av att Högsta domstolens beslut att en president åtnjuter åtalsimmunitet för officiella handlingar.

Fallet rör Trumps försök att få presidentvalet 2020 ogiltigförklarat och hans agerande den 6 januari 2021, då Trumpanhängare genomförde en dödlig stormning av USA:s kongressbyggnad.

Trump är Republikanernas presidentkandidat i valet den 5 november. Hans advokater hävdar att det utgör valpåverkan att offentliggöra dokumenten. Chutkan å sin sida skriver att materialet är av högt allmänintresse och att det är valpåverkan att inte publicera det.