Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Läkare: Harris har "utmärkt hälsa"

Publicerad 2024-10-12 11.26

USA:s vicepresident och presidentkandidat Kamala Harris släpper en hälsorapport inför valet. Bilden togs i torsdags vid ett kampanjmöte i Arizona.

USA:s vicepresident Kamala Harris är vid ”utmärkt hälsa” och ”besitter den fysiska och mentala motståndskraft” som krävs för att fungera som president.

Det uppger hennes läkare i ett brev som offentliggjordes på lördagen.

Harris läkare, Joshua Simmons, skriver bland annat att Harris har en ”hälsosam och aktiv livsstil” och att hennes senaste undersökning, som gjordes i april, var utan anmärkningar. Brevet är två sidor långt och summerar hennes hälsotillstånd med flera detaljer.

Att den demokratiska presidentkandidatens hälsorapport skulle offentliggöras har tidigare meddelats av hennes kampanj. Draget bedöms kunna sätta press på Republikanernas presidentkandidat Donald Trump att göra detsamma, och Harris rådgivare hoppas kunna utnyttja rapporten för att skapa en kontrast mot sin valmotståndare.

78-årige Trump hävdar att han är i god form, men han har inte släppt någon detaljerad medicinsk information inför valet. Däremot uppgav expresidentens läkare i november förra året att Trumps mentala och fysiska hälsa var ”utmärkt”, utan att uppge detaljer såsom blodtryck och vikt.

Trumps ålder har hittills inte varit en nackdel för honom i opinionsundersökningarna inför valet där han står emot 59-åriga Harris.

Läget inför valet den 5 november är jämnt.