Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Strömmer om "chat control": Måste få ta tid

Publicerad 13.28

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) på väg in till torsdagens EU-möte i Luxemburg.

Efter mer än två år kan EU-länderna fortsatt inte enas kring det omdiskuterade förslaget för att bekämpa barnövergrepp på nätet.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) ger ändå inte upp.

Trots att det inte blev någon uppgörelse vid torsdagens EU-möte i Luxemburg säger sig Strömmer vara ”realistiskt optimistisk” om att till sist nå i mål.

– Det finns ett väldigt seriöst och stort samhällsproblem som vi måste tackla med mer ingripande åtgärder, med enorma mängder sexuella övergrepp mot barn i den digitala miljön. Samtidigt är det här en väldigt komplicerad fråga. Jag har respekt för att det måste ta tid, konstaterar Strömmer på plats i Luxemburg.

Kritiken har hela tiden varit skarp mot förslaget, som fått öknamnet ”chat control” och anklagas för att medföra alltför stor övervakning av chattar och e-post.

Att diskussionen drar ut på tiden riskerar samtidigt att göra hela lagförslaget otidsenligt om och när det väl blir verklighet.

– Kriminella aktörer är väldigt innovativa. De ligger väldigt långt fram och vi ligger långt efter, säger Strömmer.

Ministerrådets ordförandeland Ungern hoppas fortfarande få tillräckligt många EU-länder att säga ja under hösten. Därefter krävs dock även svåra slutförhandlingar med EU-parlamentet innan lagförslaget eventuellt kan bli verklighet.