FN-rapport: Palestinska fångar utsätts för tortyr och våld

Publicerad 20.30

Fängslade palestinier i Israel utsätts för tortyr, förnedring och sexuellt våld, enligt en ny rapport från FN:s människorättsorgan OHCHR.

Situationen har, enligt FN, ”förvärrats dramatiskt” sedan den 7 oktober.

– Han sa det fanns 20 soldater i beredskap i rummet och att de skulle våldta mig en efter en, vittnar en kvinna som hotades om våldtäkt under ett förhör.

Följ ämnen
Israel

I veckan har flera israeliska reservister gripits, misstänkta för allvarliga övergrepp mot fängslade palestinier.

I protest stormade en högerextrem mobb två israeliska militärbaser, vilket senare fördömdes senare av Israels militär, IDF, och regeringen.

Efter terrorstämplade Hamas attacker i Israel i oktober förra året har tusentals palestinier fängslats av israeliska myndigheter, skriver FN i en ny rapport.

Även om situationen för palestinska fångar i Israel redan innan var ”mycket oroande”, har den nu ”förvärrats dramatiskt”, skriver FN. Minst 53 palestinier har sedan dess dött i fångenskap sedan den 7 oktober.

Flera av de som togs som gisslan av Hamas och andra väpnade palestinska grupper i oktober förra året har efter de släppts vittnat om fruktansvärda förhållanden i fångenskap – inklusive misshandel, sexuellt- och könsbaserat våld, skriver FN.

”Internationell rätt kräver att alla som berövas sin frihet behandlas med mänsklighet och värdighet och förbjuder strängt tortyr och annan misshandel, inklusive våldtäkt och andra former av sexuellt våld”, säger FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk.

Sönderbombade byggnader i Gaza.

Fängslas utan rättegång

Tusentals palestinska kvinnor, män, läkare, journalister människorättsaktivister och barn har, enligt rapporten, gripits i Gaza, Västbanken och Israel och sedan fängslats av Israel sedan den 7 oktober.

De flesta utan åtal, rättegång eller försvarare, skriver FN.

Israel har valt att inte lämna ut information om var många av de fängslade är och hur deras situation ser ut. Internationella Röda korset har nekats tillträde till anläggningarna där palestinier hålls fångna.

De flesta som fängslats i Gaza är män och tonårspojkar som tagit skydd i skolor, sjukhus eller bostadshus, enligt FN. De fängslades familjer får, enligt rapporten, ingen information om hur deras familjemedlemmar mår eller var de befinner sig.

Skendränkningar och elchocker

I rapporten vittnar tidigare fängslade palestinier om hur de tvingades sitta i ”burliknande utrymmen” och de under långa perioder varit nakna eller endast burit blöjor.

Flera fångar vittnar om att de utsattes för elchocker, brändes med cigaretter och tvingades bära ögonbindel – i perioder utan tillgång till mat, vatten.

”Manliga palestinier som intervjuades av OHCHR uppskattade att de tappat mellan 35 och 50 kilo i kroppsvikt under tiden i förvar”, står det i rapporten.

Vissa fångar har berättat att hundar släpptes lös i celler. Andra utsattes för skendränkning eller hängdes upp i tak med bundna händer.

”Jag flyttades ofta till en isoleringscell där det spelades hög musik i flera timmar, vilket gjorde att jag inte kunde sova. Sedan flyttades jag till en kallt rum, jag minns hur det blåste kall luft mot mig i långa perioder, för att efter det flyttas till ett förhörsrum”, säger en intervjuperson.

”Elchocker mot kön och anus”

Enligt rapporten ska ”sexuella och könsbaserade våldshandlingar” begåtts mot palestinska män och kvinnor i fångenskap.

Både män och kvinnor vittnar om hur de misshandlats när de varit nakna samt slagits och fått ”elchocker mot bland annat kön och anus”.

Det finns även videomaterial som visar hur avklädda män med ögonbindel och handfängsel filmades och fotograferades i ”avsiktligt förnedrande positioner”.

OCHR skriver också att de fått in flera rapporter våldtäkter och hot om våldtäkt.

En man berättar att han och en grupp fångar togs till ett kök och tvingades att klä av sig nakna. Mannen filmades sedan när han våldtogs analt med en grönsak.

”Det kändes som att jag var trasig inuti”, vittnar han.

Följ ämnen i artikeln