Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Zelenskyj tackade – utan att skuldbelägga

Marielle Theander Olsson/TT

Tomas Lauffs/TT

Publicerad 2022-03-24

Stående applåder när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talar till Sveriges riksdag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackade Sverige i ett tal till en fullsatt riksdag. Talet innehöll inget av de skuldbelägganden som riktats mot andra plenisalar runt om i Europa.

– Han vill verkligen betona att han känner att stödet från Sverige sida är starkt, säger Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

Liksom i tidigare tal i den ”turné” den ukrainske presidenten nu genomför till världens parlament försökte han knyta an till något typiskt svenskt. Närmast tillhands verkar den svenska flaggans färger ha legat, som delas med den ukrainska.

– Men jämfört med det han sagt till Tyskland, Storbritannien, eller USA så är de blågula färgerna en ganska tunn anknytning. Men det han i stället betonar är det starka stöd som Ukraina upplever från Sveriges sida, säger Stefan Ingvarsson.

Orla Vigsö, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet, som har forskat om politisk retorik, framhåller att Zelenskyj är duktig på att anpassa sig till den publik han talar till och tror att hans rationella och resonerande stil var väl anpassad till Sverige. Zelenskyj underströk till exempel att det måste till en lösning som inte handlar om att vinna i krig.

– Det här var något som helt klart appellerar till det som svenska politiker och svenskar anser är kännetecknande för Sverige. Alltså förhandling och inte krig, fredliga medel framför militära och fokus på humanitär hjälp och uppbyggnad, säger han.

Förstärker bild

Tidigare har presidenten varit lite mer känslomässig och bland annat visat filmer från kriget, enligt Vigsö.

Att Zelenskyj talade om hur rysk propaganda visar hur Ryssland skulle kunna ta över Gotland tolkar Ola Vigsö som en uppmaning till det internationella samhället att lägga tryck på Ryssland. Men det kan också vara ett sätt att få Sverige att identifiera sig mer med Ukraina som land.

Vigsö anser också att talet bidrar till att förstärka den bild som många redan har av presidenten som en övertygande och resonlig person.

– Med tanke på att han sitter mitt i ett land som är i ett krig är det väldigt lite känslomässiga förstärkningar. Han är väldigt lugn, balanserad och seriös och det har han ju varit hela tiden.

Han tror att Zelenskyjs bakgrund som komiker och skådespelare har spelat in, dels genom att han fått mycket praktisk röstträning, dels genom att han lärt sig att återhållsamhet i uttrycken fungerar bra när man är på tv.

– Han är en person som har en image som icke-levebrödspolitiker och som struntar i vad som krävs av en statsledare. Han sitter i sina vanliga kläder i en hyfsat vanlig stol, i ett rum som inte har pyntats upp.

Villkorslösa tack

I talet uteblev dock de skambeläggande aspekter som han bland annat riktat mot Italien och Israel. Här handlade det i stället om villkorslösa tack för det stöd Sveriges regering och enskilda aktörer visat.

– Han har hört talas om hamnarbetarnas eget initiativ att stoppa rysk sjöfart till Sverige, han vet att svenska företag på egen hand dragit sig tillbaka från Ryssland, säger Stefan Ingvarsson och fortsätter:

– Han säger att det är viktigt, och så nämner han oljeimport. När han väljer de här frågorna så visar han också att han är medveten om att Sverige har agerat på väldigt bred front.

Sverige har tidigare sagt sig vara villigt att hjälpa till med återuppbyggnaden av Ukraina, vilket Zelenskyj också efterfrågade i sitt tal.

– Det är i sig att höja blicken, ett optimistiskt sätt för Zelenskyj att demonstrera att det här kriget kommer att få ett slut där det finns ett självständigt Ukraina som ska återuppbyggas, säger Stefan Ingvarsson.

Vågat att prata om framtid

Retorikforskaren Orla Vigsö anser att det är starkt och lite vågat att Zelenskyj redan nu pratar om framtiden när – inte om – kriget tar slut och att han bjuder in Sverige som nation att hjälpa till med återuppbyggnaden.

– Hans fokus på framtiden tycker jag visar hans övertygelse att Ukraina kommer att bestå som självständig nation. Det är också en stark markering.

ANNONS