Skulle slå till mot Bangkok

Uppdaterad 2012-01-15 | Publicerad 2012-01-13

UD bekräftar: Mannen reste med svenskt pass

En svensk-libanes greps i går misstänkt för terrorplaner i Bangkok.

Enligt uppgifter i medier är det en 47-årig man och ytterligare en misstänkt som har rest med svenska pass.

– Ja, det var ett svenskt pass, säger André Mkandawire på UD:s pressjour.

Thailändska myndigheter grep i går en libanesisk medborgare efter att den amerikanska ambassaden varnat för en eventuell terrorattack i Bangkok.

Mannen som greps ska ha koppling till den väpnade libanesiska Hizbollah-rörelsen.

Han greps på den internationella flygplatsen i Bangkok när han försökte lämna landet.

Pass var svenskt

Han ska också ha haft ett svenskt pass, enligt flera medier.

Ytterligare en av dem han ska ha rest med ska ha ett svenskt pass, enligt Bangkok Post. Den mannen ska fortfarande vara på fri fot.

I dag bekräftas passet av UD.

– Ja, det var ett svenskt pass. Vi försöker jobba med att ta reda på vem passet tillhör och vem mannen är, säger André Mkandawire på UD:s pressjour till Aftonbladet.

Är det någon som är efterlyst sedan tidigare?

– Det har jag inga uppgifter om.

Bodde i Sverige

Enligt lokala medier i Thailand är den misstänkta mannen en 47-årig svensk-libanes som har bott i Västsverige. Det påstådda svenska passet har publicerats i flera tidningar.

UD har tagit del av de uppgifterna.

– Vi vet ännu inte om den person som är gripen också är den vars identitet som är på passet. Det är vårt problem just nu. Vi vet inte ens om passet är äkta.

UD sökt kontakt

Den svenska ambassaden har under dagen försökt komma i kontakt med den gripna mannen, men utan resultat.

– Vi har inte kunnat träffa honom. Vi måste få göra det för att bekräfta att det är rätt person. Det här är ett känsligt ärende för thailändarna och det är helg. Vi tror att vi kan träffa honom på måndag, säger André Mkandawire.

I dagsläget vet inte UD mer om mannen än de uppgifter som läckt ut i medier. Inget är bekräftat ännu.

– Det enda vi vet är att det pågår någon slags utredning mot honom, säger André Mkandawire.

Ska förhöras

Enligt vice premiärministern Chalerm Yubamrung fick thailändska myndigheter tips strax före nyår om att den libanesiske medborgaren planerade en attack i Bangkoks turistområden.

– Han är nu i häkte och ska förhöras. Han är en Hizbollahmedlem från Libanon, sa Chalerm Yubamrung enligt Bangkok Post.

Enligt källor till tidningen The Nation ska libanesen ingå i en grupp med flera misstänkta terrorister som riktar in sig på turistmål i Bangkok.

Känd i Thailand

Enligt thailändska tidningar har bevakningen kring den libanesiske medborgaren pågått länge.

– Den misstänkte har rest in i Thailand flera gånger. Säkerhetsåtgärderna har pågått under en längre tid. Civilpolis har bevakat Khao San Road (i Bangkok) och han har övervakats i Pattaya också, säger en källa till Bangkok Post.

Försvarsministern Yuthasak Sasiprapha säger till tidningen att israeler i Thailand och USA:s ambassad tros vara målet för den terrormisstänkte, som ska ha planerat att utföra attacken till helgen.

Turister varnas

Både amerikanska och israeliska myndigheter varnade i går sina medborgare i landet för att röra sig vid turistmål i huvudstaden.

”Informationen är specifik och trovärdig, det handlar om utländska terrorister och turistområden i Bangkok”, skrev ambassadören Kristie Kenney på sin twitter.

Även Norge och Storbritannien varnade sina medborgare om risken för en attack. Sveriges ambassad följer utvecklingen och manar resande att hålla sig uppdaterade och följa thailändska myndigheters uppmaningar.