Nya uppgifter: Felix föll ännu snabbare

Publicerad 2013-02-05

Han bröt ljudvallen med högre fart än tidigare känt

Orädde fallskärmshopparen Felix Baumgartner, 43, var snabbare än han eller någon annan tidigare trott.

Orädde fallskärmshopparen Felix Baumgartner, 43, var snabbare än han eller någon annan tidigare trott.

Nya officiella siffror visar att han föll 377 meter per sekund.

– Man vet att man är snabb men känner det inte, säger Felix.

Österrikaren hamnade i rekordböckerna tre gånger om efter sitt vansinneshopp i höstas den 14 oktober. Felix Baumgartner, 43, hoppade från 39 kilometers höjd ovanför Roswell, New Mexico, i USA. Efter fyra minuters fritt fall vecklade han ut sin fallskärm och kunde landa ytterligare några minuter senare helt oskadd.

Hans team beräknade kort efteråt att Felix hade kommit upp i en topphastighet på drygt 372 meter per sekund.

Bröt ljudvallen snabbt

I början av denna vecka släpptes nya officiella siffror som visar att fallskärmshopparen var ännu snabbare än så. Felix team har analyserat all data och kommit fram till att orädde Felix kom upp i 377 meter per sekund, enligt CBS News. Det är 1 357 kilometer i timmen och 1,25 gånger ljudets hastighet.

De nya siffrorna förändrar inte det faktumet att han var den första människan som bröt ljudvallen med endast sin kropp – han gjorde det bara i ännu högre hastighet.

Felix hade hoppats på att falla i mer än 1 100 kilometer i timmen för att kunna slå ljudvallen.

"Komma ner levande"

När Felix Baumgartner stod upp i sin kapsel redo att hoppa från atmosfären tänkte han inte på att slå rekord.

– Det enda man vill är att komma ner levande. Man vill inte dö framför alla som tittar, sa han efter hoppet under en presskonferens.

När han väl hoppat hade han aldrig någon aning om hur snabbt han föll tillbaka mot jorden:

– I början när luften är så tunn så hörde inget ljud så du har nästan ingen känsla för fart. Du vet att du är snabb, men du känner det inte, sa Felix i oktober i en intervju med CBS News.

Felix andra hopp:

2012 i juli hoppade Felix för andra gången från flera kilometers höjd. Denna gång från drygt 29 kilometers höjd och föll i 864 kilometer per timme.

2012 gjorde Felix sitt första provhopp i mars från en ballong med en kapsel på hög höjd. Då var det på drygt 21 kilometers höjd. Felix är det tredje personen som klarat att hoppa från den höjden och överlevt.

2007 hoppade han från världens högsta byggnad på 509 meter, Taipei 101 tornet i Taipei i Taiwan.

2006 hoppade faktiskt Felix från en svensk byggnad – Turning Torso i Malmö. Han hoppade först från en helikopter och mellanlandade på byggnadens tak. Någon minut senare fortsatte han sitt hopp och 190 meter senare landade på svensk mark.

– Jag har alltid velat landa på ett tak med en fallskärm, ska han ha sagt efter hoppet.

2004 slog Felix återigen ett världsrekord när han gjorde ett så kallat BASE-hopp från den högsta bron i världen, Millau bron i Frankrike.

Bron är ungefär 343 meter hög.

2003 hoppade Felix från ett flygplan på 10 000 meters höjd och korsade Engelska kanalen med ett par glasfibervingar på ryggen.

1999 hoppade han från Kristutsstatyns hand i Rio de Janeiro i Brasilien och tog världsrekord i det lägsta BASE-hoppet.

Statyn är ungefär 28 meter hög.

1999 tog han även världsrekordet i det högsta fallskärmshoppet från en byggnad när han hoppade från Petronas tvillingtorn i Kuala Lampur i Malaysia.

Byggnaden är ungefär 450 meter hög.