Slutsnusat inom Kinda kommun

Publicerad 2012-12-20

Kommunanställda i Kinda uppmanas att skippa prillan.

Framtiden blir snustorr för kommunanställda i Kinda.

Nu måste medarbetare och förtroendevalda låta prillan vara – både på möten, konferenser och i kommunens fordon.

Kommunens tobaksprogram "Nära utan tjära" uppmanar alla anställda, förtroendevalda och uppdragstagare att varken snusa eller röka i kommunens bilar och maskiner. Inte heller på möten, under konferenser eller andra sammankomster är det okej att nyttja tobak, skriver Corren.se.

"Mer än lovligt klåfingrigt"

Förslaget klubbades igenom i kommunfullmäktige i veckan. 34 ledamöter röstade för – bara Sara Frank (V) opponerade sig mot förslaget.

– Att vi inte ska röka är självklart, men snusstoppet är mer än lovligt klåfingrigt, sa hon under mötet enligt tidningen.

– Vi ska vara försiktiga med att detaljreglera vad folk får och inte får. Vi ska inte besluta om regler som inte kan kan följas.

Mer rekommendation än förbud

Redan sedan tidigare har det varit rökförbud i kommunens lokaler och fordon. När det kommer till snuset uppmanar tobaksprogrammet anställda att låta prillan vara, snarare än att förbjuda den, säger fullmäktigeledamoten Roger Rydström (S) till Aftonbladet.

– Det är mer en rekommendation, man vill likställa nikotinanvändandet. Det är ju svårt att kontrollera om någon snusar och det händer ingenting om någon skulle göra det.

Roger Rydström menar att kommunens tobaksprogram inte är konstigare än den alkoholpolicy som finns.

– De flesta kommuner har en tobakspolicy, det ligger i tiden.

ANNONS