Talesman hoppar av skandalsajten

Uppdaterad 2014-01-29 | Publicerad 2014-01-28

Advokaten Pontus Ljunggren, 45, hoppar av jobbet på skandalsajten Lexbase på grund av mordhot.

Så sent som i går presenterade han söktjänsten på en presskonferens.

– Med facit i hand kan jag konstatera att det var lite väl naivt, säger Ljunggren.

Advokaten Pontus Ljunggren presenterade i går sajten Lexbase på en presskonferens i Stockholm. Han talade om att söktjänsten, som lagt ut tingsrättsdomar på nätet, är ett demokratiskt projekt som människor kan använda för att kolla upp om grannen är kriminell, en hantverkare man tänkt anlita - eller någon man tänkt gå på dejt med.

Nu hoppar han av projektet.

– Jag är inte längre talesman för sajten, avslöjade Pontus Ljunggren först till Norrköpings Tidningar.

Har blivit mordhotad

Ljunggren och hans familj hade under det första dygnet blivit mordhotad. Advokaten såg då ingen annan utväg, uppger han för Aftonbladets Brottscentralen:

– Det råd vi har fått är att hot på det här sättet har en förmåga att föröka sig. Därför vill jag bara konstatera att situationen för mig och mina närstående blev ohållbar.

”Vi beklagar detta djupt”, skriver också bolaget i ett pressmeddelande.

I går berättade Ljunggren om anstormningen mot både sajten och personerna bakom:

– Vi är inte helt naiva så vi förstod att det skulle bli ett visst intresse, men kanske inte att riksmedia på hela bredden skulle ta upp det som en stor sak.

”Lite väl naivt”

I dag låter det dock annorlunda.

– Vi stod och propagerade för transparens. I det låg ett medvetet val att inte dölja mitt telefonnummer, min webbadress eller hemadress. Med facit i hand kan jag konstatera att det var lite väl naivt. Det går inte att göra en sådan här sak på det sättet.

Ljunggren äger även fem procent i bolaget. Enligt sajtens pressansvarig, Sandra Kastås, har han nu lämnat in en ansökan om att gå ur bolaget. Det är ännu oklart vem som tar över hans andel eller vem som efterträder honom som talesperson.

– Det är inte en helt lätt fråga. Det vet inte jag. Jag är i alla fall helt färdig med det här, säger Ljunggren.

Verksamheten fortsätter

Lexbase har fått stark kritik från både juridikexperter och vanliga människor. Många läsare har hört av sig till Aftonbladet efter att de hängts ut på sajten av olika anledningar, och polisanmälningar tycks hagla in till de olika myndigheterna i landet.

Bolaget vill dock inte kännas vid kritiken.

Sajtens verksamhet fortsätter som planerat.

– Databasen finns där. Programvaran finns där. Den lever vidare även utan mig, säger Ljunggren.

Jonas Häger, 26, bolagets vd och ansvarig utgivare äger 95 procent av bolaget. Aftonbladet lovades en intervju med honom i dag men han har inte gått att nå eller setts till sedan sajten lanserades i går.

– Just nu är det ingen som kommer att uttala sig. Utan det är pressmeddelandet som gäller, säger Sandra Kastås

ANNONS