Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Nyttigare med grönt förr i tiden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-20

Grönsaker och frukt vattnas ur på grund av odlarnas vinstbegär

Att säga att dagens grönsaker och frukt är onyttiga vore att gå för långt.

Men flera studier visar att de i alla fall inte är lika nyttiga som de var förr.

Huvudskälet sägs vara odlarnas strävan mot större och mer snabbväxande grödor.

Urvattnad Grönsakerna blir större och större – men innehåller mindre och mindre nyttigheter.

I en studie vid University of Texas i Austin har forskare jämfört hur näringsvärdet i 43 vanliga frukter och grönsaker förändrats under tidsperioden 1950 till 1999.

Resultatet är nedslående för alla vitaminjägare.

Halten av minst tretton viktiga näringsämnen har minskat mellan 38 och 6 procent i frukt och grönsaker som exempelvis broccoli, majs, vitkål och tomater.

Mer energi

Det ämne som tycks ha minskat mest är B2-vitaminet riboflavin, som bland annat behövs för kroppens förbränning av fett, kolhydrater och protein.

Forskarna anar dessutom att energi- och kolhydratinnehållet i frukt och grönsaker har ökat, men de resultaten är inte lika tillförlitliga, skriver forskarna i sin rapport, som har publicerats i Journal of american college of nutrition.

Enligt forskningsledaren Donald Davis är den främsta orsaken till att näringsinnehållet försämrats att odlare och växtförädlare koncentrerat sig på att odla större och vackrare grödor snabbare istället för att se till innehållet. ”Moderna” morötter innehåller mindre nyttigheter än förr, men betakarotenhalten har ökat – vilket gör morötterna rödare och möjligen läckrare för ögat.

Kött och mjölk är sämre också

Den engelske forskaren David Thomas har tidigare konstaterat betydande förluster av kalcium i morötter.

– Idag måste man äta fyra morötter för att få i sig lika mycket magnesium som en morot gav 1940, uppger han för Svenska Dagbladet.

I sina studier som rör förändring av näringsinnehåll i mat från 1940 till 2002 konstaterar han att även kött- och mjölkprodukter utarmats på sitt mineralinnehåll. Järnhalten i kött har minskat i snitt med 47 procent och i mjölk med 60 procent. Mjölk har tappat 2 procent kalcium och 21 procent av sin magnesiumhalt.

I Sverige saknas den här typen av forskning.

– Det här är nytt för mig, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson till tidningen.

Och professor Per Åman på Sverige lantbruksuniversitet säger till Svenska Dagbladet:

– Resultatet är inte konstigt i sig. En förädling inriktad på ökad avkastning skulle kunna ge mer stärkelse och protein, men mindre mineraler.

Robert Triches