Hopp om ny vår för hyres-boendet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-15

Politisk vilja viktigare än jippon

Som bostadsreporter har jag en from önskan under valåret 2002: att hyresboendet får en ny vår.

Det finns faktiskt äntligen hoppfulla tecken i den vintriga skyn.

Jag har i Aftonbladet ihärdigt försökt avliva de eviga myterna om att det är för dyrt att bygga hyresrätter. Kunnat visa många exempel på hur rätt små byggföretag ute i landet, med viss hjälp av framsynta kommunalpolitiker och nya statliga investeringsbidrag, faktiskt lyckats bygga både billigt och bra.

De klarar alltså just det som storbyggarna menar är omöjligt.

När Aftonbladet drog igång debatten blev det ett himla liv bland byggare och stora fastighetsbolag.

Envisa byggare kan bygga billigt

Det fåtal urstarka storbyggare som styr det mesta fortsätter att satsa på flotta bostadsrätter till höga priser. Allra mest i storstäderna, givetvis.

Det är ju mycket lättare att bygga lägenheter som folk köper för ett par miljoner eller mer och övertar ansvaret för i bostadsrättsförening än att bygga för vanligt simpelt folk i hyreslyor - och sedan tvingas sköta husen i långsiktig förvaltning med krav på underhåll och service.

Byggmästarnas organisation, som reagerade häftigt på våra artiklar, menar att det är för lättvindigt att skylla på dem. I stället beror de höga kostnaderna (60 procent av hyran) på statliga och kommunala skatter och avgifter.

Okej. Men varför lyckas ändå en del envisa byggare med att bygga billigt. Och jättebra, som i Linköping - en av de städer vi lyft fram i våra exempel.

Järngrepp över planeringen

Jo, kanske för att de väljer att inte gnälla utan bara utgår ifrån de regler som gäller - och ändå kan pressa kostnaderna. Genom att hålla järngrepp över hela planeringen och produktionen och ge sig fasen på att inga guldvittrande producenter och entreprenörer i mellanleden ska sno åt sig pengar.

Nu har allmännyttiga centralinstansen Sabo startat en tävling om att bygga billiga hyreslyor. Satt upp kostnadsramar som byggarna måste hålla sig till - även i överhettade Stockholmsregionen.

Jättebra. Där kan ju även storbyggarna delta - om de törs.

Fast egentligen är det ju visset att man ska tvingas anordna tävlingar om att bygga vettiga bostäder.

För mig handlar det här framför allt om en politisk vilja och att kommunerna ska leva upp till sitt självklara ansvar.

Det borde faktiskt gå utan tävlingsjippon.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln