”Han lät för bra för att vara sann”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-09

Michelle om sitt första möte med maken Barack Obama

Först ville hon inte ens ha honom.

Efter lite tjat gick hon med på att de skulle besöka en konstutställning tillsammans.

Tre år senare var Michelles efternamn Obama.

Barack Obama, 47, planerar för fullt vilka som ska hjälpa honom att styra världen. Hans fru, Michelle Obama, 44, har annat på agendan: Porslin.

Som traditionen bjuder är första plikten för USA:s första dam att designa makens servis som ska trona på borden under högtidliga besök.

Från arbetarfamilj

Michelle, som först lystrade till namnet Robinson, växte upp i en arbetarfamilj. Mamma Marian var sekreterare och pappa Fraser jobbade på vattenverket. Både Michelle och brodern Craig var duktiga i skolan och Michelle läste vid både Princeton och Harvard. Hon fick toppjobb på advokatfirman Sidley & Austin i Chicago direkt efter examen.

Där träffade hon sin blivande man 1988. Och ogillade honom innan han knappt ens hade gått in i rummet.

– Han lät för bra för att vara sann, ett 27-årigt underbarn från Harvard, berättade Michelle för David Mendell som senare skrev boken ”Obama: From Promise to Power.”

Tröttnade på hans tjat

Det blev hennes uppdrag att visa nykomlingen runt i lokalerna.

– Vi åt lunch och han hade en ful sportjacka och en cigarett som dinglade från munnen.

Efter en månad bjöd Barack ut henne.

– Han var väldigt rakt på sak. Han sa bara ”Vi borde dejta”, men jag tyckte att det var opassande, säger hon till Chicago Magazine.

Efter att gång på gång ha nobbat sin långe, magre beundrare gick hon med på att gå på en konstutställning med honom.

Den korta titten på tavlor förlängdes snabbt med en lunch i museets kafé.

Och med en promenad på Michigan Avenue.

Och senare, när de hade varit på bio och sett Spike Lees ”Do the right thing”, var även Michelle hopplöst förälskad. Tre år senare gifte sig paret.

I samma veva drabbades hon av sorg –  hennes pappa dog i sviterna av ms och snart hon förlorade dessutom en av sina bästa vänner i cancer.

– Det var då jag började analysera mitt liv, säger hon till Chicago Magazine.

Bytte jobb

Michelle sa upp sig från advokatfirman och tog ett statligt jobb med betydligt sämre lön. Samtidigt som hon och Barack blev föräldrar till Malia Ann och Sasha arbetade hon sig sakta uppför karriärstegen. Från jobb på flera välgörenhetsorganisationer hamnade hon till sist på Chicagos universitetssjukhus, där hon fortfarande har titeln vice vd över samhällsavdelningen. Hon har dock gjort som många presidentfruar före henne och lagt den egna karriären åt sidan. Något hon inte verkar sörja nämnvärt.

– Jag älskar att skaka hand med människor. Jag älskar att höra deras berättelser, säger hon.