Åkesson (SD): ”Några satirkonton på Tiktok”

Publicerad 2024-05-14

UMEÅ. Jimmie Åkesson (SD) har fortsatt förtroende för sin kommunikationschef Joakim Wallerstein efter Kalla faktas avslöjande om trollfabriker.

SD-ledaren har haft kontakt med statsminister Ulf Kristersson (M), men inte bett om ursäkt.

– Han sa att han ville ha en ursäkt av mig om det som TV4 påstår stämmer, men det gör det inte, säger Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är på plats i Umeå. Han ska hålla ett torgmöte inför EU-valet.

Aftonbladet får tillfälle att ställa några frågor om Kalla faktas avslöjande innan SD-ledaren ska gå upp på scenen på Rådhustorget i staden.

Statsministern har krävt en ursäkt av dig. Har du bett om ursäkt?

– Om man ska vara korrekt har han inte krävt en ursäkt, utan bett om en ursäkt om det som TV4 påstår visar sig vara sant. Nu är inte det sant. TV4 har ägnat sig åt desinformation och manipulation i den här så kallade granskningen.

Ebba Busch (KD) har sagt att SD bryter mot Tidöavtalet.

– Jag håller inte med om det. Det är klart att de kan tycka så men i så fall skulle jag vilja se exempel på det. Att TV4 påstår att vi svartmålar, skapar en falsk bild eller hoppar på någon, det är en sak. Men det betyder inte att det har hänt i verkligeheten. Vi ska diskutera det som hänt i verkligheten.

Jimmie Åkesson vid dagens torgmöte i Umeå.

Kommer ni fortsätta att arbeta på samma sätt med er kommunikation, använda er av samma metoder och med samma chef, Joakim Wallerstein, som tidigare?

– Jag avgör ju inte vilka metoder de använder. Men att Joakim Wallerstein är en fantastisk kommunikationschef och lyckats otroligt bra, det är jag väl medveten om och jag är väldigt rädd om honom.

Så du har fullt förtroende för honom?

– Jag har absolut fullt förtroende för honom. Det här tramset som TV4 kokat ihop. Som en soppa på en smal rostig spik. Det ger jag inte mycket för.

SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein-

Tycker du det finns skäl att vara självkritisk?

– Nej, jag har inget att be om ursäkt för.

I ett klipp som du publicerade på Youtube i dag så pratar du om något du kallar ”det vänsterliberala etablissemanget”. Det är ett begrepp du använder. Vilka ingår där?

– Ja, i det här sammanhanget så är det Kalla fakta-redaktionen, sedan är det ju TV4 och deras övriga redaktioner som spinner det här vidare. Sedan är det ju alla ni andra i de gamla medierna som spinner det här utan att ställa några kritiska frågor till TV4. Jag har inte sett en enda kritisk fråga till TV4 om det här. Vad man faktiskt har avslöjat, efter ett års infiltration är det några satirkonton på Tik Tok som man kunnat presentera. Samt en jargong på en arbetsplats. Jag tycker det är ett haveri.

Har du framfört det till de andra Tidöpartierna? Vad ni tycker om TV4:s granskning.

– Jag har sagt vad jag tycker. Jag tycker inte den (TV 4:s gransking, red. anm.) är seriös. Jag tycker de sysslar med desinformation.

När Jimmie Åkesson sedan började tala på torget i Umeå ägnade sedan han de första minuterna åt att kritisera TV4 och Kalla faktas granskning.