Kristersson: ”Förväntar mig seriösa svar”

Publicerad 2024-05-14

TV4:s Kalla fakta har avslöjat sociala medier-konton knutna till Sverigedemokraterna.

I programmet framgår det att de smutskastar politiker i Tidöpartierna.

– Jag förväntar mig seriösa svar och att de kan visa vad som har skett, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

TV4:s Kalla fakta har i dag avslöjat hur sociala medier-konton som knyts till Sverigedemokraterna kommunikationsavdelning svartmålar flera företrädare inom Tidöpartierna. I programmet beskrivs verksamheten som en ”trollfabrik”.

Kontona sprider desinformation av så kallade ”nätkrigare”.

I Tidöavtalet framgår det att partierna ska ”uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare”. Trots det har uppgifter framkommit att sociala medier-kontona gör narr av flera partiledare och toppar.

Karin Enström (M)

På en presskonferens med statsminister Ulf Kristersson får han en fråga avslöjandet och hur SD svartmålat Tidöpartierna på sociala medier.

– Det är mycket allvarliga uppgifter. SD måste fullt ut svara på alla frågor. De förefaller ha allvarliga problem på sin kommunikationsavdelning. De måste svara och reda ut detta. Jag är fullständigt mot smutskastning och trollkonton.

Vidare förväntar han sig att SD ”ber om ursäkt om de har smutskastat”.

– Jag förväntar mig seriösa svar och att de kan visa vad som har skett. Och att de ber om ursäkt om de har smutskastat andra, jag förväntar mig ingenting mindre än så. Det är förtroendeskadligt för politiken och definitivt för SD om det stämmer.

Johan Pehrson (L).

Johan Pehrson: Oacceptabelt

Liberalernas partiledare Johan Pehrson kommenterar också uppgifterna som framkom i avslöjandet.

”Uppgifterna som framkommit av Kalla fakta är oacceptabla, desinformation och näthat är oerhört allvarligt”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Han menar att Sverigedemokraterna omgående behöver redogöra för hur de tänker få stopp på verksamheten.

Han fortsätter:

Jimmie Åkesson behöver svara på medias frågor och partiernas partisekreterare samtala om hur vi går vidare i frågan”.

Ulf Kristersson.

Karin Enström: SD behöver svara

Moderaternas partisekreterare Karin Enström skriver att det verkar som att SD har ”stora problem på sin kommunikationsavdelning”.

”Enligt uppgifterna som framkommer smutskastar de andra partier, även sina samarbetspartier. Det ser vi allvarligt på, smutskastning ska inget parti ägna sig åt.”

Hon fortsätter:

”Nu behöver Sverigedemokraterna reda ut detta, och svara på de frågor som finns”, skriver Karin Enström i ett mejl till Aftonbladet.

Försvarsminister Pål Jonson (M) har också uttalat sig om avslöjandet. Han säger att SD måste reda ut frågan om ”trollfabrikerna”.

– Jag får referera still statsministern uttalande i går. Det är allvarliga uppgifter och Sverigedemokraterna måste reda ut frågan, säger statsrådet på en träff med riksdagsjournalisterna.

Vidare säger han att han inte har sett reportaget från Kalla fakta som släpptes på tisdagsmorgonen.

Han upprepar talepunkten om att det som framkommit är ”allvarligt”, men vill inte kommentera vidare.

– Detta är allvarliga uppgifter som framkommit. Jag antar att de andra partiledarna kommer att kommentera under dagen också.

Även KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin reagerar starkt på avslöjandet.

”Det är häpnadsväckande uppgifter, där bland andra vår toppkandidat till EU-valet pekats ut som måltavla för SD:s kampanj, i syfte att smutskasta henne inför valet. Den här typen av att utstuderat orkestrera nätdrev mot företrädare för andra partier, skadar det demokratiska samtalet och är någonting SD behöver ta ansvar för.” skriver hon till Aftonbladet.

SD har av TV4 erbjudits att se programmet i samband med en intervju men valt att tacka nej. De ber att få återkomma efter att programmet sänts. Aftonbladet söker och har sökt Joakim Wallerstein sedan del 1 av programmet sändes den 7 maj.
I ett mejl till Aftonbladet skriver SD:s pressavdelning att de avvaktar med att kommentera tills de har sett avsnitt 2.

Jimmie Åkesson (SD).