Aftonbladet

Dagens namn: Uno

L-toppen Karin Karlsbro om SD-samarbetet: ”Djupt problematiskt”

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-05-21

Liberalerna går till EU-val på löftet om ett starkare Europa, där liberala värderingar ska tränga undan en växande högernationalism.

Men samarbetet med Sverigedemokraterna får väljarna att tveka.

– Jag upplever en stor oro över Sverigedemokraternas anti-europeiska politik, säger Karin Karlsbro.

– Jag tänker inte stödja er så länge ni samarbetar med Sverigedemokraterna.

Kvinnan fäller kommentaren samtidigt som hon avvisar flygbladet som Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro sträcker ut mot henne.

Domen kommer från en potentiell, men alltså förlorad, väljare för L i det kommande EU-parlamentsvalet den 9 juni.

L-toppen kampanjar och lämnar ut flygblad på Drottninggatan vid Sergels torg.

– Jag upplever en stor oro över högerpopulistiska partier. Jag upplever en stor oro över Sverigedemokraternas anti-europeiska politik, säger Karin Karlsbro.

– Svenskarna är EU-positiva, svenska folket stödjer Ukraina, svenska folket tycker klimatfrågorna är viktiga. De partier, framför allt på högerkanten men också inom yttervänstern, som vill arbeta i helt motsatt riktning är ett hot mot det.

Karin Karlsbro, Liberalernas toppkandidat i EU-valet.

Uselt utgångsläge

Med mindre än en månad kvar till EU-parlamentsvalet ligger stödet för Liberalerna på 2,3 procent, enligt den senaste Aftonbladet/Demoskop-mätningen.

Det är med andra ord möjligt att partiet, som anser sig vara mest EU-vänligt av alla, åker ur EU-parlamentet.

Kalla fakta har just avslöjat att Sverigedemokraterna använder sig av anonyma konton i sociala medier för att sprida kritik mot både oppositionen och samarbetspartierna M, KD och L.

Återigen är frågan om samarbetet med SD högt uppe på agendan i L, som splittras av frågan.

Karin Karlsbro säger att Liberalerna och partiets grupp i parlamentet, Renew Europe, inte kommer att samarbeta högerut med SD:s partigrupp ECR.

Likväl får samarbetet på hemmaplan konsekvenser för hennes valrörelse.

– När det gäller regeringsfrågan hemma så är det ju här. Det här är ett Europaval, inte ett nationellt val, säger Karin Karlsbro.

– Liberalerna har gjort sitt vägval i demokratisk ordning. Riksdagen är ju resultatet av väljarnas val. Det får vi respektera. Även jag. Med det sagt så är det djupt problematiskt.

Karin Karlsbro intervjuas i samband med valkampanj vid Sergels torg i Stockholm.

”Ta matchen mot högernationalistiska krafter”

Avslöjandena om SD:s arbetsmetoder i sociala medier är en del i problematiken, säger Karin Karlsbro vidare, men än mer oroande är att högernationalistiska partier växer på bred front i Europa, fortsätter hon.

– Det är också det som är en av Liberalernas drivkrafter i det här valet. Att ta matchen mot högernationalistiska krafter som står på tvärs mot liberala värderingar.

Liberalerna går till val på ett fortsatt stöd till Ukraina, där partiet bland annat anser att en särskild EU-kommissionär med ansvar för försvarsfrågor ska tillsättas.

– Det här valet handlar om konflikten mellan liberala krafter, som omfamnar Europas samarbete, och de krafter till vänster och till höger, som vill riva ner EU, som vill ha "Swexit", talar om tak för Ukrainas stöd och använder sig av odemokratiska väljarmetoder, säger Karin Karlsbro.

På klimatområdet vill L satsa på koldioxidinfångning, att EU-kommissionen ska kunna förbjuda länder från att lägga ner kärnkraft och att importerade varor som är klimatskadliga åläggs tullar.

Med mindre än en månad kvar till EU-parlamentsvalet ligger stödet för Liberalerna på 2,3 procent, enligt senaste Aftonbladet/Demoskop-mätningen.

”EU kan inte göra allt”

Under en paus i utlämnandet av flygblad vid Sergels torg närmar sig en man Karin Karlsbro för att diskutera EU.

Mannen, som är i övre medelåldern, säger att han är orolig för att EU går för snabbt fram när den utvidgas.

Dels geografiskt, när nya länder blir medlemmar, men också sakpolitiskt, när unionen tar sig an fler områden som den vill reglera och fatta beslut om.

Karin Karlsbro svarar att EU inte ska lägga sig i vissa frågor. Hon nämner politik som rör kultur, skola och skogen.

Däremot anser hon att EU måste göra gemensam sak när det gäller Ukraina och bekämpningen av brottslighet.

Även klimatet kräver samarbete, anser Karin Karlsbro. Då kan det handla om att lämna över en del av beslutsfattandet till Bryssel.

– EU kan inte göra allt och ska inte göra allt, men inom de områden där det krävs gränsöverskridande samarbete ska EU ha muskler för att göra det som behövs, säger hon.

En annan stor fråga för L i valrörelsen är restriktioner för barns och ungas användande av digitala skärmar.

Partiet kräver också ett europeiskt förbud av plattformen TikTok, som framför allt används av unga. Ett liknande förslag finns i USA, där bolaget har fått ett år på sig att sälja TikTok till en ny ägare som inte är kinesisk.

– TikTok måste förbjudas om man inte klipper banden till den kommunistiska regimen i Kina, säger Karin Karlsbro.

ANNONS