Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

C vill ha 20 extra miljarder för landsbygden

TT

Publicerad 2020-08-23

Centerpartiet vill prioritera landsbygden i budgetförhandlingarna säger tillförordnade partiledaren Anders W Jonsson. Arkivbild.

Centerpartiet ställer krav i budgetförhandlingarna med regeringen om mer än 20 miljarder kronor extra till landsbygden, rapporterar DN.

Det handlar om 7,6 miljarder till lantbrukare för uteblivet jordbruksstöd från EU och mångmiljardbelopp till utbyggnad av bredband. Andra områden som ingår är underhåll av vägar och nyinvestering inom järnväg.

– Regeringen bortprioriterade landsbygden i EU-förhandlingarna om Storbritanniens utträde och för vår del är det fullkomligt uteslutet att den svenska landsbygden ska betala för brexit. Staten måste gå in och se till att programmet har samma omfattning som tidigare, säger Anders W Jonsson, Centerpartiets vikarierande partiledare, till DN.

I och med EU:s bantade jordbruksbudget har Sverige gått miste om 500 miljoner kronor till jordbruks- och landsbygdspolitik och Lantbrukarnas riksförbund har uttryckt oro för att regeringen inte kommer kompensera dem för detta.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) säger i en kommentar via sin pressekreterare att de inte kommenterar pågående budgetförhandlingar.

Följ ämnen i artikeln