Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

Förslaget: Så ska tandvården bli billigare

Publicerad 2024-10-25 10.52

Nu kommer förslagen på hur högkostnadsskyddet i tandvården ska bli mer likt det som finns i sjukvården. Arkivbild.

Regeringens utredare föreslår ett system där en vanlig tandvårdsbehandling kommer att kosta mellan 100 och 400 kronor.

I ett första steg omfattar det förstärkta högkostnadsskyddet de som fyllt 67 år.

Utredaren Martin Färnsten har nu lämnat över sina förslag på hur dagens högkostnadsskydd i tandvården ska stärkas för att bli mer likt det som finns i sjukvården.

– Ingen människa ska behöva avstå från sociala gemenskaper för att man inte har råd att gå till tandläkaren. Det är inte värdigt Sverige, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Införs stegvis

Till en början är siktet inställt på bättre högkostnadsskydd för de äldre med sämst munhälsa. Men uppdraget har också varit att ta fram en modell som ska gå att skala upp till hela befolkningen.

Utredaren föreslår en modell som ska införas stegvis utifrån ålder och behov. Modellen kallas tiotandvård – patienten ska betala 10 procent av referenspriset för en behandling.

För en vanlig åtgärd som att laga eller dra ut en tand blir kostnaden mellan 100 och 400 kronor per åtgärd med utredarens förslag.

Dyrare för staten

I det första steget, där enbart de äldre omfattas, beräknas statens kostnad öka med mellan 3,4 och 4,5 miljarder kronor per år.

Fullt utbyggt, när hela befolkningen från 20 år omfattas, bedöms statens kostnad för tandvård stiga med mellan 7,7 och 9,9 miljarder per år.

Socialministern kan dock inte svara på när systemet kan vara fullt utbyggt.

Tandvårdsreformen är en del av Tidöavtalet. Partierna har redan föregått utredningen genom att öronmärka 3,4 miljarder kronor till stärkt högkostnadsskydd för de som fyllt 67 från och med 2026. Dessutom dras gratis tandvård för unga 19–23 år in nästa år som en del i finansieringen.

Slopad särregel

Enligt Tidöavtalet ska även särregeln som innebär att asylsökande och papperslösa kan få akut tandvård för 50 kronor slopas. Men eftersom internationella direktiv ger rätt till akut tandvård, och de flesta i gruppen inte kan betala tandläkarräkningen med egna medel, föreslår utredningen att de berörda ska kunna söka ekonomiskt bistånd i stället.

– Vår bedömning är att detta kommer att ge något högre administrativa kostnader för det allmänna än med dagens ordning. När det gäller de berörda individerna bedömer vi att de kommer att konsumera tandvård i lägre grad än i dag vilket leder till en försämrad munhälsa, säger utredaren Martin Färnsten.

Jakob Forssmed säger att förslaget nu får analyseras.

– Men vi har ju en överenskommelse i Tidöavtalet att den här typen av särregler ska tas bort. Vi får bereda och se på vilket sätt vi tar de här förslagen vidare, säger han.

Följ ämnen i artikeln