Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Nu kan du söka till Unga journalistpriset – ”Otrolig möjlighet”

Publicerad 07.19

10 000 kronor och bli publicerad på Sveriges största nyhetssajt – det får vinnaren av Unga journalistpriset.

Nu kan alla som går i sexan ända upp till trean på gymnasiet skicka in sitt bidrag.

– Det är en chans att uppmärksamma ämnen som man upplever att media aldrig lyfter, säger Aftonbladets Lina Dawood som sitter i juryn.

Nu öppnar årets antagning till Unga journalistpriset – där alla som går i sexan och upp till och med trean på gymnasiet kan söka.

– Unga har sällan en plattform att få uttrycka åsikter eller uppmärksamma ämnen som berör dem. Unga Journalistpriset är en liten plattform för att i alla fall ge unga en chans att synas och höras och uppmärksamma ämnen som man upplever att media aldrig lyfter, säger Aftonbladets Lina Dawood som sitter i juryn.

Förra årets vinnare Guuled Muhamed och Aftonbladets Lina Dawood sitter i juryn.

”Format mitt liv”

Unga journalistpriset har delats ut sedan 2019 av Aftonbladet, Mobile Stories och Mediekompass. Det har gått till både nyhetsartiklar och debattartiklar.

Förra året vann Guuled Mohamed med sin artikel om visitationer av unga i Järva utanför Stockholm.

– Jag ville inte tävla från början, utan bara få gjort en artikel om visitationerna för jag tyckte det var så viktigt. Då ville jag inte lägga så mycket tid på att tävla.

Men när Guuled Mohamed sedan fick höra att artikeln hade potential så ändrade han sig och skickade in.

Under en rast i skolan fick han sedan ett sms.

– Jag skulle gå in på en lektion och skumläste sms:et så stod det längst ner att det var från Aftonbladet. Då insåg jag att det måste vara artikeln och blev väldigt glad.

Efteråt har Guuled Mohamed gjort både artiklar och videoinslag för Aftonbladet.

– Det har format mitt liv. Innan ville jag inte bli journalist, men sen ser man hur viktigt och kul det här arbetet är. I dag vill jag bli journalist.

Guuled Mohamed vann priset förra året.

Juryns tips för att vinna

Något som gjorde att juryn valde just Guuled Mohameds bidrag var att han hade intervjuat personer med olika perspektiv.

– Vi var verkligen imponerade av det faktum att han pratade med polisen, vittnen och dessutom med en expert. Det är viktigt att inte göra partisk journalistik, vilket dessvärre är lätt hänt om man inte har erfarenhet, säger Lina Dawood.

Vad tittar ni på mer när ni utser vinnaren?

– Vi diskuterar rubriksättning, bildval, längd och hur välskrivet det är. Om det är en debattartikel diskuterar om det är en debatt som är viktig att den lyfts.

Men framför allt poängterar Lina Dawood att man ska välja ett unikt ämne.

– Uppmärksamma saker som inte har skrivits om förut. Om det är någonting du själv är specialiserad på, eller intresserad av – satsa på det. Att bli publicerad på Aftonbladet är en otrolig möjlighet.

Här kan du skicka in ditt bidrag.