Socialtjänstminister uttalar sig om platsbristen på Sis

Publicerad 2024-07-04 13.20

Efter den akuta platsbristen på Sis höll regeringen ett krismöte under torsdagen.

Risken är stor att det begås allvarliga våldsbrott av unga som är i akut behov av slutenvård, enligt SKR.

– Det är otroligt viktigt för regeringen att vi också kan säkerställa så att de här unga människorna med stort våldskapital inte finns på våra gator och torg, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har slagit larm om att bristen på slutna vårdplatser är akut och oacceptabel.

58 barn och unga som är i akut behov av slutenvård (LVU) står nu i kö, enligt den senaste statistiken från Statens institutionsstyrelse (Sis).

– Kommunerna har gett förslag på konkreta fastigheter och jag kan naturligtvis inte gå in på vilka fastigheter det handlar om i dag utan det kommer vi att få undersöka om de kan leva upp till de säkerhetskrav som Sis verksamhet ställer, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) efter mötet.

Enligt SKR har situationen en allvarlig påverkan på socialtjänstens och polisens arbete. När de här ungdomarna är kvar på gatorna ”begås mord, av barn”, har SKR skrivit i en hemställan till socialtjänstministern.

– Det har varit en stor del av dagens möte där kommunerna har uttryckt de här farhågorna. Det är otroligt viktigt för regeringen att vi också kan säkerställa så att de här unga människorna med stort våldskapital inte finns på våra gator och torg, säger Camilla Waltersson Grönvall.