Fullt på Sis: ”Under tiden begås mord, av barn”

Publicerad 2024-07-04 06.18

Regeringen har i dag kallat till krismöte om den akuta platsbristen på Sis.

Risken är stor att flera av de 58 personer som står i kö just nu begår allvarliga våldsbrott, enligt SKR.

”Under tiden begås mord, av barn”, skriver branschorganisationen i en hemställan.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) slår larm till regeringen om att bristen på slutna vårdplatser är akut och oacceptabel, rapporterar TT.

58 barn och unga som är i akut behov av slutenvård (LVU) står nu i kö, enligt den senaste statistiken från Statens institutionsstyrelse (Sis).

”Situationen har allvarlig påverkan på socialtjänstens och polisens förmåga att utföra sina uppdrag, att skydda barn och unga och att skydda allmänheten”, skriver SKR i hemställan från den 24 juni och riktar sig till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Dessa personer behöver plockas bort från gatan, fortsätter SKR.

”Under tiden begås mord, av barn.”

Entrén till Sis-hem i Kalix.

Mest akut i storstäderna

Platsbristen finns över hela landet men är som mest akut i storstäderna. Väntetiderna bedöms till fem eller sex veckor. I Järva i Stockholm, med flera särskilt utsatta områden, är läget så allvarligt att stadsdelsförvaltningen planerar att lex Sarah-anmäla sig själv för att få hjälp med situationen.

Polisen har samtidigt varnat föräldrar och allmänhet för att rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng riskerar att öka under sommaren. Bristen på Sis-platser och ungdomar som avviker från andra placeringar beskrivs som en stor utmaning.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Kallar till krismöte

Nu kallar regeringen till ett krismöte på socialdepartementet med socialtjänstministern, SKR:s storstadsnätverk och Sis myndighetsledning.

Enligt SKR behöver regeringen och Sis agera omedelbart för att underlätta situationen. I dagsläget bör behovet av antalet platser på låsta avdelningar gå före vårdbehovet, det är alltså viktigare att barn får en Sis-plats än att vårdkvaliteten blir den optimala, enligt organisationen.

Nybyggnation av lokaler krävs, däribland modulhus och andra byggnader, och utskrivningen av unga behöver bli mer flexibel, fortsätter man.

ANNONS