Svenskans smuggelplan avslöjades efter bombhot

Publicerad 2016-04-30

Passagerarna tvingades gå av planet som bombhotats.

Ett falskt bombhot mot ett KLM-plan i Peru blev en svensk knarksmugglares fall.

När passagerarna var på väg tillbaka ombord stoppades en 57-årig svensk kvinna – med ett halvt kilo kokain gömt på kroppen.

Ett 30-tal svenskar satt ombord på KLM flight 744 när det lyfte från Lima i Peru mot Amsterdam vid 20-tiden på onsdagskvällen. Men kort efter start tvingades det fullsatta planet att vända.

En person ringde då den peruanska flygledningen och uppgav att en bomb fanns ombord på planet.

– Som en försiktighetsåtgärd valde man att landa i Lima igen. Planet landade utan hinder och passagerare och personal evakuerades, sa Lisette Ebeling Koning, talesperson på flygbolaget KLM, till Aftonbladet då.

Kokain i resekudde

Knappt fem timmar senare var planet genomsökt och faran över, det fanns ingen bomb ombord.

Men när planet lyfte mot Amsterdam igen saknades en av de svenska passagerarna, en 57-årig kvinna.

Hon greps nämligen när passagerarna skulle gå ombord på planet igen och ska då ha haft ett halvt kilo kokain gömt i en resekudde, rapporterar peruanska medier.

Flygplatsens säkerhetsutrustning gav utslag när den svenska kvinnan i rullstol kördes genom kontrollen. Varför larmet inte gick när kvinnan gick igenom säkerhetskontrollen den första gången, innan planet tvingades återvända till Peru är oklart, rapporterar peruanska medier.

Blev visiterade

En av svenskarna som var med på flighten var Cynthia Cartio, 31, från Stockholm.

– När flyget landade i Lima igen på grund av bombhotet så stängdes alla passagerare in i en gate där man gick igenom allt bagage och visiterade oss. Jag antar att det var då de tog henne, säger hon.

Den 57-åriga kvinnan är hemmahörande i Stockholms län och har tidigare dömts för narkotikarelaterad brottslighet. Så sent som i början av april väcktes åtal mot kvinnan för ringa narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

Därmed väntar nu dubbla rättegångar - i Sverige och Peru.