Här hotar facket om strejk nästa vecka

Publicerad 2012-04-27

Nästa vecka kan det bli mörkt i tv-rutan.

Fackförbundet Unionen varslar om konflikt.

Kommer inte SVT, Sveriges Radio och Bilprovningen överens med facket blir det strejk.

– Vi har tagit ut nyckelpositioner så att varslet känns, säger Jenny Zetterström, pressekreterare på Unionen.

Anna Hedenmo och kollegan Jon Nilsson i Aktuellt.

Fackförbundet Unionen varslar om konflikt på public serviceföretagen SVT, SR, UR och Radiotjänst, men även på Bilprovningen.

Om inte företagen kommer överens med facket bryter konflikten ut på onsdag klockan 16.

– Vi hoppas inte att det ska behöva bli överhuvudtaget utan att vi ska komma överens om ett nytt avtal, säger Jenny Zetterström, pressekreterare på Unionen.

SVT 1 klarar sig

Om det går riktigt illa kan det bli mörkt i tv-rutan och tyst i radion.

Varslet omfattar 200 anställda inom public service. På SVT gäller det personal på programkontrollen och kopplingscentralen, vilket påverkar SVT 2, SVT 24, Kunskapskanalen och SVT World. SVT 1 och Barnkanalen undantas.

– Vi har tagit ut nyckelpositioner så att varslet känns. SVT 1 undantas för att det är en så viktig samhällsfunktion, säger Jenny Zetterström.

Kräver högre lön

Enligt Unionen beror varslet på public service-företagen att arbetsgivarna vill tvinga fram sämre arbetstidsvillkor för medlemmar som redan jobbar mycket oregelbunden och obekväm arbetstid. Unionen kräver också löneökningar med en garanti på minst 320 kronor i månaden.

– Vi har precis fått varslet och har inte hunnit analysera vilka konsekvenser det kan få. Vi vet mer i början av nästa vecka, säger SVT:s personaldirektör Heléne Axelsson-Sahlin.

Varslet om strejk på Svensk Bilprovning innebär total arbetsnedläggelse för Unionens samtliga medlemmar på 180 stationer runt om i landet.

1 240 personer anställda berörs.