”Barn kan ha dödat femåriga Siham”

Publicerad 2013-09-26

Polisen misstänker att barn kan vara inblandade

Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp har hjälpt till i utredningen av mordet på femåriga Siham som hittades död utanför Avesta.

Polisens utredare misstänker nu att andra barn kan ha orsakat flickans död.

– Vi ser det som möjligt att barn kan vara inblandade, säger vice chefsåklagare Gun-Britt Ström.

Femåriga Siham hittades död i vattenbrynet vid sjön Lumsen i Dalarna den 8 juli.

Femåriga Siham hittades död i vattenbrynet vid sjön Lumsen i Dalarna den 8 juli.

Dagen innan hade hennes mamma lämnat henne en kort stund på lekplatsen utanför bostaden i Horndal. När hon kom ut var flickan borta.

Kroppen hittades av hemvärnsmän omkring 500 meter från hemmet. Flickan låg död, på sidan på grunt vatten. Enligt Aftonbladets uppgifter var det så grunt på fyndplatsen att höfterna stack upp över ytan.

”Någon ligger bakom”

Den rättsmedicinska undersökningen visade att dödsorsaken var drunkning. Efter tre månaders utredning utesluter utredarna att flickan ramlat själv och drunknat.

– Vi är  är övertygade om att någon annan ligger bakom flickans död, uppgav åklagaren Gun-Britt Ström, som leder förundersökningen, häromdagen.

Gärningsmannaprofilgruppen från Rikskrim har också bistått i utredningen. När alla uppgifter och fynd vägts samman pekar mycket på att på att andra barn, ett eller flera, ligger bakom flickans död erfar Aftonbladet.

– Det är huvudspåret, säger en källa.

Förhört barn

Gun-Britt Ström vid åklagarkammaren i Falun bekräftar att barn som gärningsmän är ett alternativ som finns med i utredningen.

– Ja, vi ser det som möjligt att barn kan vara inblandade.  Det behöver då heller inte vara ett brott då det är tänkbart att barn vill dölja en olyckshändelse också.

Finns något konkret som styrker att barn kan vara gärningsmän?

– Vi har ingen teknisk bevisning eller speciella fynd som stöder det. Men barn har lekt och rört sig här och måste finnas med som ett möjligt scenario. Flickan bodde ju omkring 500 meter ifrån sjön Lumsen där hon hittades.

Har någon sett flickan med andra barn nära  fyndområdet?

– Ja vi har sådana vittnesuppgifter.

Har ni hållit förhör med barn också?

–  Ja, vi har hört barn.

Det har ju tagits fram en gärningsmannaprofil som pekar mot just barn som gärningsmän?

– En sådan togs fram  under min semester och jag har inte tagit del av den i sin helhet. 

–  Det är viktigt att framhålla att vi heller inte kan utesluta andra möjligheter än barns inblandning och fortsätta jobba förutsättningslöst, säger Gun-Britt Ström. Vi håller alla vägar öppna.