Unik upptäckt: Sjöhästar i Themsen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-10

Kan tyda på att floden har blivit renare

För arton månader siktades de för första gången i Themsen.

Men forskarna höll upptäckten hemlig.

Först nu vågar de berätta om de kortnosade sjöhästarna som lever i det grumliga flodvattnet.

Spännande upptäckt Nu uppger forskare att det lever sjöhästar i Themsen.

Av rädsla för att samlare skulle försöka fånga sjöhästarna, beslutade forskarna att hålla den smått unika upptäckten hemlig.

Nu har man dock fått igenom en lagändring som innebär att det är olagligt att fånga eller döda såväl kortnosade som långnosade sjöhästar.

Känslig art

Därför vågar Alison Shaw vid Zoological School of London gå ut med upptäckten och uppger att det är ”som att hitta en skatt”, rapporterar Vetenskapsradion.

– De här fantastiska varelserna har påträffats i Themsen vid en rad tillfällen de senaste 18 månaderna när vi har arbetat med att kartlägga djurlivet, säger hon till BBC.

Sjöhästarna har setts till nära Dagenham, Tilbury och Southend.

Mer plankton

Sjöhästar lär vara mycket känsliga för föroreningar. Enligt miljöorganisationer kan förekomsten av djuren tyda på att Themsen har blivit renare, kanske på grund av att antalet industrier i området har minskat, rapporterar BBC.

Det är numera dessutom mer plankton i Themsen, vilket också anses kunna förklara sjöhästarnas ankomst, rapporterar Treehugger.com.

Normalt sett påträffar man sjöhästar i Medelhavet och runt Afrika. Den kortnosade varianten finns bland annat runt Kanarieöarna och Italien.

Över hundra djurarter har de senaste årtiondena åter siktats i Themsen. Nyligen påträffades bland annat flundra och lax i floden.