SMHI vädervinnare - hade bäst prognoser

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-19

Meteorologerna i Sverige bättre än nordiska kollegor

Uppehåll? Inte alls. De finska meteorologerna på Foreca hade fel prognos för Malmö i fredags. Meteorologerna lovade uppehåll...

MALMÖ

Meteorologerna på SMHI vann Aftonbladets vädertävling.

Svenskarna hade minst fel i femdygnsprognoserna för Luleå, Stockholm och Malmö.

- Men det blev nästan dött lopp mellan oss och danskarna, säger meteorologen Sten Laurin ödmjukt.

...men regnet öste ner när den årliga Malmöfestivalen invigdes. SMHI och DMI hade de bästa prognoserna för vädret i Malmö som också fick några soliga dagar.

I sommar har det känts som om meteorologerna mest har gissat vad det ska bli för väder framöver. Därför utlyste Aftonbladet i fredags en vädertävling mellan stackars utskällda SMHI, danska vädertjänsten DMI och det privata väderföretaget Foreca. Tävlingen gällde vilken av de tre vädertjänsterna som i torsdags kunde ställa bästa prognosen för de kommande fem dygnen för Luleå, Stockholm och Malmö.

Dansk bäst i norr

Därmed kan man dela in matchen i tre ronder där det framförallt var oerhört jämnt mellan SMHI och DMI. De var i stort sett lika bra i Malmö och lika dåliga i Stockholm.

När det gällde Luleå var faktiskt Foreca bäst på maxtemperaturerna. De lyckades pricka in den exakt för varje dag.

- Trist att vi kom sist totalt, men det var i alla fall glädjande med temperaturerna i Luleå. Våra meteorologer sitter i Finland och det kanske gör att de är bättre på vädret i norra Sverige, säger Anders Green på Foreca.

Kriterierna för den bästa femdygnsprognosen är minst avvikelse i maxtemperaturerna och minst felprognoser gällande solsken och regnskurar.

SMHI hade sammanlagt 16 grader fel på temperaturerna, DMI hade fel på 19 och Foreca hela 24.

Spännande match

När det gäller möjligheterna till sol eller risk för regn blev det oavgjort mellan SMHI och DMI. Även om svenskarna tycker att de vann hårfint även där.

Och på DMI är meteorologerna glada trots förlusten.

- Det är inte så stora skillnader mellan våra och SMHI:s prognoser. Det var en spännande tävling, säger meteorologen Michael Christiansen.

Vill se returmatch

De danska meteorologerna ser fram mot ett revanschmöte nästa sommar. Även Foreca förbereder sig för att försöka ta hem nästa soltårta.

- Jag ska prata med våra meteorologer och se vilka slutsatser vi kan dra av det här, säger Anders Green.

Så här slutade väderfighten - rond för rond

Per-Ola Ohlsson

ANNONS

Följ ämnen i artikeln