Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Snoppen är tillbaka – hårdare än någonsin

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-21

Svetsar ny snopp efter svår skadegörelse

så blir snoppen hårdare Thomas Hyding renoverar statyn "Möte" på Östermalm. "Jag har armerat snoppen med stål så att den ska vara svårare att såga i", säger han.

Skulpturmannen på Östermalmstorg har fått en ny snopp.

Efter ett halvår som stympad är nu stoltheten på plats igen.

Hårdare än någonsin.

Thomas Hydling har precis gjutit fast den saknade kroppsdelen på mannen i brons. Många förbipasserande stannar till och tittar nyfiket .

Det var andra gången snoppen råkade ut för vandaler. Första gången blev förövarna upptäckta när de sågade i den vitala kroppsdelen, men andra gången kom de därifrån med sitt byte.

Armerad snopp

- Nu ska den inte vara så lätt att avlägsna. Jag har armerat snoppen med stål så att den ska vara svårare att såga i. Brons är ett så mjukt material, säger Thomas Hydling som har renoverat flera sv Stockholms skulpturer.

- Men det finns en i reserv nu, så om han skulle bli av med den här också kan vi snabbt komma hit och sätta dit en ny.

Skulpturen "Möte" består av mannen som bär på ett köttstycke och en kvinna som halvligger framför honom. Den har väckt många reaktioner genom åren.

"Kvinnoförnedrande"

- Det har handlat om att den är ful, inte passar på fina Östermalm och att den är kvinnoförnedrande, säger Kaj Larsson, förste intendent på konstkansliet i Stockholm.

- Nu har många däremot varit ledsna för att skulpturen har vandaliserats. Jag hoppas verkligen att den får vara ifred nu. Han såg så sorglig ut som stympad.

Identisk med föregångaren

Rebecka Franzén