Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Två personer döda i Thailand

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-13

De rödklädda, regimfientliga demonstranterna gick till attack utanför regeringsbyggnader i Bangkok. Bilar krossades och regeringstjänstemän misshandlades.

Thailändska styrkor skjuter varningsskott och tårgas mot demonstranterna.

De rödklädda svarar med att kasta brandbomber och tända eld på bussar.

Hitttills har mer än 90 personer skadats i den pågående maktstriden i Thailand – och två personer har dödats.

– Jag har ingenting emot att dö om det betyder att Thailand blir en riktig demokrati, säger en kvinnlig demonstrant.

BBC News rapporterar att de thailändska styrkorna under dagen avlossat hundratals skott mot de rödklädda demonstranterna.

Demonstranterna har i sin tur tänt eld på både bussar, däck och hus.

En demonstrant dödad

De våldsamma demonstrationerna ser inte ut att lugna ner sig och har nu under måndagskvällen flyttat sig till regeringsbyggnaden i Bangkok.

Militären har sagt att de kommer att "använda alla möjliga medel" för att lugna ner läget. Demonstranterna å sin sida säger att de är redo för det "slutgiltiga slaget" och runt 5 000 av de rödklädda har samlats utanför regeringsbyggnaden.

– Vi kommer att använda oss av fredliga medel, och stå här enade, tills de upphör med sitt våld, säger demonstranternas ledare Jatuporn Phromphan.

Strax innan fem svensk tid kom rapporter om att en man dödats i en eldstrid i ett bostadsområde i Bangkok, skriver AP, i samband med demonstrationerna.

Strax efter 18.00 kom rapporter om att ytterligare en person dött under demonstrationerna. De båda dödsoffer krävdes i en skottstrid som uppstod när de boende försökte försvara sitt kvarter mot demonstranterna. Förutom en 54-årig man rör det sig om en 19-åring. Fem personer skadades och fördes till sjukhus.

Rödtröjor

Demonstranterna, de så kallade rödskjortorna, protesterar inte bara i Bangkok utan runt om i landet. De kräver nyval i landet.

I söndags trängde ett 50-tal demonstranter in i inrikesdepartementet i Bangkok där premiärministern Abhisit Vejjajiva just utlyst ett undantagstillstånd. Premiärministern tvingades fly från platsen i en bil.

Blockerar vägar

Efter att protestledaren Arisman Pongruangrong gripits och regeringen stängt av satellitsignalerna till tv-stationen DStation TV, som hållit demonstranterna informerade, har rödskjortor blockerat större vägar, järnvägar och broar runt om i landet samt omringat stadshusen i flera städer, skriver Bangkok Post.

Premiärminister Abhisit Vejjajiva har bett om fyra dagar för att återställa ordningen i landet.