Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Svenska maten som kan skyddas av EU

Publicerad 2014-09-06

Kalixlöjrom, bruna bönor och spettekaka är redan skyddade av EU.

Vattlingon, kroppkakor och tunnbröd kan bli.

Nu presenteras en ny lista på mat som Sverige vill skydda.

– Vi ska verkligen vara stolta över vårt matarv, säger Anna Hegethorn, projektledare på Jordbruksverket.

Parmaskinkan kommer från italienska Parma och champagne är bara champagne om den kommer från det specifika vindistriktet i norra Frankrike.

Båda produkterna är skyddade av EU:s regelverk genom certifiering – och därmed skyddade mot plagiat. Samtidigt kan konsumenten lita på kvaliteten.

– Vi har minst lika spännande produkter i Sverige, säger Anna Hegethorn, projektledare uppdraget för Gastronomiska regioner på Jordbruksverket.

Ska bli fler

Men av runt 1 500 produkter som är skyddade i Europa är bara fem svenska; Kalixlöjrom, Upplandskubb, Sveciaost, spettekaka och bruna bönor från Öland.

Målet är att det ska bli fler, sammanlagt 15 stycken innan år 2020.

För ett drygt år sedan fick Jordbruksverket i uppgift av regeringen att ta fram produkter som kan bli certifierade av EU.

Nu har en lista på runt 200 produkter sammanställts.

Med på den finns både produkter som är spridda över landet, som rökt älgkött, björksav och pepparkakor, men också en rad maträtter och livsmedel specifika för olika län och landskap; Gustavskorv från Dalarna, Västerbottensost och Gullspångslax till exempel.

– Det är en grundlista på en massa specialitéer, men vi vet och förstår att det finns många mer, säger Anna Hegethorn.

Kan ta högre pris

Listan har tagits fram av tre experter som finkammat landet genom att prata med ett par hundra representanter från bland annat Hushållningssällskapet, LRF, länsstyrelser och producentorganisationer.

Att ansöka hos EU om certifiering är tidskrävande och kan vara kostsamt. Därför ska experterna nu pröva vilka av produkterna på listan som har en chans att bli skyddade av EU och banta ner den till ett tiotal maträtter och produkter.

Om en produkt blir skyddad säkras till exempel produktionen till den specifika regionen eller ett särskilt tillverkningssätt, det kan hjälpa turismen, ha ett stort exportvärde samt att producenten kan ta mer betalt.

– Ofta kan man höja priset. Omkring 20 procent på råvaror och för förädlade produkter runt 50 procent, säger Odd Nygård, forskare och en av tre experter i arbetsgruppen.

Vill du se hela listan eller vill du lämna förslag? Kolla här.