Skytten – en polis

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-08

Stod på tio meters håll

Johan Palmlöv och Gunnar Andersson hamnade i ett bakhåll.

Svenskarna dödades när de var ute och fot­patrullerade i byn Gor Tepa.

Enligt Försvarsmakten var skytten en afghansk ­polis som stod på tio meters håll – men byborna pekar ut talibanerna.

– De ville döda så många som möjligt, ­säger en invånare.

Kapten Johan Palmlöv, 28, var chef – och löjtnant Gunnar Andersson hans ställföreträdare – för ­skytteplutonen som var ute på fotpatrull i går förmiddag.

Tillsammans med afghansk militär befann de sig i området vid Sandslottet, en muromgärdad polisstation i utkanten av byn Gor Tepa.

Kriminella gäng

Byn ligger 35 kilometer väster om det svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif. Och den är ökänd bland svenskarna.

Av de 45 eldöverfall och vägbomber som de utsattes för i fjol inträffade drygt hälften i området, där det både finns talibaner och kriminella gäng.

– Klockan var 11.03 när de utsattes för en eldgivning som skadade fyra av våra män. Tre av dem avled av ­sina skador. En av dem är fortfarande skadad, säger överbefälhavare Sverker Göranson.

De svenska soldaterna blev beskjutna med finkalibriga handeldvapen.

”Utsatta för bakhåll”

– Attacken skedde inte på vägen. Svenskarna var inne i byn när de blev utsatta för ett bakhåll. Och de blev ­beskjutna med automat­vapen, säger en invånare.

Enligt uppgift till Aftonbladets reporter på plats var det talibaner som låg bakom attacken.

– De kriminella ligorna vågar inte ge sig på Isaf-styrkorna. Det var definitivt talibaner, säger en ­boende i området.

Enligt Försvarsmakten var personen som sköt svenskarna iklädd en afghansk polisuniform. Mannen avlossade skotten från bara tio meters håll. Vid en efterföljande eldstrid sköts skytten till döds.

– En militärpolisutredning pågår för att klargöra omständigheterna. Det är ännu för tidigt att avgöra om det var en polis eller en förövare iklädd polisuniform. Utredningen sker i nära samverkan med afghansk polis, säger Gustaf Wallerfelt ställföreträdande kontingentschef FS 18.

Besvarade elden

Johan Palmlöv, Gunnar Andersson och en lokalanställd tolk dödades i attacken. Och en 21-årig svensk soldat skadades i foten.

Samtidigt besvarades elden av det svenska skyttekompaniet och den afghanska militären.

– Talibanerna flydde in i byn efter attacken. De var bara ute efter att döda så många som möjligt, säger en bybo.

En fältambulans fanns i patrullen sjukvårdsinsatserna påbörjades direkt. Soldaterna fördes sedan till det tyska fältsjukhuset på Camp Marmal utanför ­Mazar-i-Sharif.

Tillståndet för den svenske 21-åringen var sent i går kväll stabilt.

Tidigare i veckan genomförde svenska och finländska soldater ett narkotikatillslag i området där överfallet skedde. Då greps fyra personer och 70 kilo narkotika beslagtogs, liksom sprängämnen.

Hämndaktion

Många i byn tror att bakhållet var en hämnd från ­talibanerna. Säkerhetstjänsten har nu påbörjat en utredning för att ta reda på vilka som låg bakom dådet.

I går kväll låg sorgen tung över den svenska campen Northern Lights i Mazar-i-Sharif.

Krishjälp sattes in direkt efter dödsskjutningarna.

– Det finns en tro på att fortsätta lösa uppgiften, om inte annat för att annars ­vore allt förgäves, säger stabschef Gustaf Wallerfelt.