Seriemordbrännare dömd till 9 års fängelse

Publicerad 2018-08-27

En 34-årig seriemordbrännare har dömts till nio års fängelse.

Mannen stod åklagad på nio punkter, bland annat två fall av mordbrand och en grov mordbrand – och samtliga bränder tros vara riktade mot kvinnor.

Rosa klotter ledde misstankarna mot honom som suttit häktad sen i mars.

Det var i september 2015 som det så kallade Berlinghuset – ett flerfamiljshus i trä som byggdes på 1860-talet– brann i centrala Ronneby i Blekinge län.

Elden förstörde flera lägenheter och hotade ett helt kvarter och fem personer fick föras till sjukhus.

Polisen kunde snabbt konstatera att branden med största sannolikhet var anlagd och kort därefter greps två personer, som dock snart släpptes på fri fot.

En av dem var en 34-årig man och i början av 2016 la åklagare i Blekinge ned förundersökningen mot honom men återupptogs två år senare, våren 2018, av kammaråklagare Lotta Nielsen i Göteborg.

Anledningen var två nya mordbränder i Göteborg där vittnesuppgifter och teknisk bevisning band 34-åringen till brottsplatserna eller deras närhet. 

– När vi såg ett liknande modus vid branden i Ronneby beslutade jag att ta upp förundersökningen igen, säger Lotta Nielsen till Sydöstran.

Under måndagen dödmes 34-åringen till nio års fängelse på nio punkter – bland annat för bland annat grov mordbrand och mordbrand i två fall.

Alla mordbränder mannen misstänks ligga bakom tros vara riktade mot kvinnor han tidigare haft en relation med.

Klottrade ”Min hora” på exets hus

I slutet av februari i år misstänks 34-åringen ha anlagt bränder i två olika fastigheter i Göteborg.

I den ena lägenheten bodde hans före detta flickvän. I samband med att han tände på ska han ha klottrat hot och skällsord mot henne och en man på husets fasad.

I rosa sprayfärg stod det bland annat ”Die” och ”Min hora”. Han är också misstänkt för att ha krossat en ruta i fastighetens entré.

Branden ska ha startat genom att mannen hällt in brännbar vätska i lägenhetens brevinkast och därefter kastat in ett brinnande föremål. E

x-flickvännen befann sig i sitt hem vid tillfället för branden — som innebar livsfara för henne och andra.

Tände plastflaska fylld av olja

Den andra mordbranden ägde rum samma dag. Då misstänks 34-åringen ha antänt lampolja i en plastflaska som han ska ha placerat framför en annan kvinnas lägenhet. Ytterdörren fattade eld och branden orsakade rökspridning utanför lägenheten. 

I branden i Ronneby i september 2015 ska 34-åringen haft en relation med en kvinna i det utsatta huset. Relationen ska dock ha varit i sitt slutskede.

Ett flertal vittnesförhör och teknisk bevisning binder mannen till platsen. Även i Ronneby ska rosafärgat klotter ha anmälts före branden.

Mannen nekar till merparten av anklagelserna och ska stanna i häktet tills dess att domen fått laga kraft.

Följ ämnen i artikeln