Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Klimat och handel på nordisk middag

Publicerad 2013-09-04

Stoltenberg åker hem direkt efter mötet

Norges statsminister Jens Stoltenberg är mitt uppe i brinnande valrörelse.

Besöket i Stockholm för middagen med president Obama blir därför bara några timmar långt för honom.

– Han flyger hem efter middagen, säger hans kommunikationschef Trude Maseide.

I kväll slår sig de nordiska ledarna ned till bords för en festlig arbetsmiddag med Barack Obama. Middagen hålls i statsministerbostaden Sagerska huset.

Alla får samma meny, rådjurssadel och passionsfruktsmousse, men den amerikanske presidentens mat lagas av hans egna kockar.

Temat för middagen är i första hand frihandel och klimat.

Men samtliga som deltar har också en egen agenda med frågor som de vill ta upp.

Blixtvisit

Jens Stoltenberg, statsminister i Norge, planerar att fördjupa sig i ekonomiska frågor.

– Han vill prata om vad man kan göra för att begränsa problemet med att internationella sällskap flyttar pengar för att undgå beskattning, säger Trude Maseide.

Den norske statsministerns besök i Stockholm blir en snabb historia. Han anländer i eftermiddag och åker tillbaka till Oslo efter middagen. Förklaringen är att han är mitt uppe i brinnande valrörelse på hemmaplan. Valet avgörs på måndag.

Avlyssning

Den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt kommer i sin tur att ta upp avlyssningsskandalen NSA vid middagen.

– Vi har hela tiden stått bakom att EU ska be om svar från amerikanerna och utgår också ifrån att EU för de svaren. Det kommer jag självklart också att nämna för president Obama, säger hon till danska tidningen Berlingske.

Fredrik Reinfeldt vill främst att mötet ska handla om frihandel och klimat. Men han har också krav på sig, bland annat från flera oppositionspartier och ideella organisationer, att ta upp situationen i Syrien och fånglägret Guantanamo.

Goda relationer

De nordiska länderna har i dag överlag ett gott förhållande med USA. Några står dock närmare än andra. Danmark, Norge och Island har liksom USA varit medlemmar i Nato ända sedan det grundades, 1949. Sverige och Finland står utanför.

Under perioder har Sverige haft mycket kyliga relationer med USA. Som sämst var de efter att statsminister Olof Palme hade jämställt de amerikanska julbombningarna under Vietnamkriget med kända illdåd som Treblinka.

Live 2 - De senaste nyheterna på Aftonbladet.se - Sveriges
nyhetsportal
Barack Obama |
Aftonbladet