Strejk hotar 100 kommuner i landet

Publicerad 2013-04-25

Transportstrejken var över efter mindre än en timme. Men redan om några dagar kan Kommunals stora varsel träda i kraft.

Årets största strejk var över på knappt en timme.

Efter en lång nattmangling kom Transportfacket och arbetsgivarna överens.

Men redan efter helgen kan ännu ett stort varsel träda i kraft – bland Kommunals medlemmar.

Biltrafikens arbetsgivareförbund och Transport enades om ett nytt avtal knappt en timme efter att strejken brutit ut vid lunch i går.

– Det är en stor seger för anställningstryggheten och för våra medlemmar, säger Lars Lindgren, förbundsordförande Transportarbetareförbundet.

Parterna hade sent i går natt kommit överens om lönerna men strandat på frågan om bemanningen. På morgonen återupptogs förhandlingarna som pågick in i det sista.

”Hann bryta ut”

Strejken utbröt klockan 12.00 på 23 godsterminaler och drabbade i sin tur speditionsföretagen DHL, DSV och Schenker.

– Det hann bryta ut, terminalerna stängde och lastbilarna fick vända. Vi fick rapporter runt om i landet om att det var stilla helt enkelt, säger Gabriel Dahlander, presskontakt på Transport.

Det nya avtalet innebär enligt Lars Lindgren att facket bjuds in till förhandlingsbordet innan bemanningsföretag anlitas. Även en gemensam arbetsgrupp med fack och arbetsgivare ska inrättas för att se över konkurrensneutraliteten i åkeribranschen.

– Jag är väldigt nöjd med avtalet. Nu får vi äntligen de verktyg vi behöver för att gemensamt städa upp i branschen, säger Lindgren.

Berör 8971 anställda

Varslet för mertids- och övertidsarbete för miljöarbetarna och bevakningspersonalen ligger dock fast.

Redan nästa vecka kan det bli strejk igen runt om i landet. Kommunal varslade om strejk för en dryg vecka sedan i 100 kommuner, landsting och ett antal företag anslutna till arbetsgivarförbundet Pacta. Fackförbundet har krävt ett påslag på 1 740 kronor på tre år för anställda som tjänar under 25 000 kronor i månaden.

Om facket och arbetsgivarna inte kommer överens träder den strejken i kraft på måndag och berör 8 971 anställda. Städare och vaktmästare är några andra yrkesgrupper som tas ut i strejk i de 100 kommuner som är utpekade och då ofta på kommuntopparnas kontor.