Äntligen sol - nu kommer värmen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-02

Aftonbladets väderexpert lovar 30 grader i augusti

Äntligen är den svenska sommaren här för att stanna. Aftonbladets väderexpert Wolfgang Röder är säker på sin sak.

I augusti blir det uppemot 30 grader varmt i Sverige.

Meteorologen Wolfgang Röder vid Die Freie Universität i Berlin gör exklusiva långtidsprognoser för Aftonbladet. Förutom de vanliga metoderna, tittar Röder på statistik när han spår vädret ett par månader framåt.

Aprilvädret brukar vara vägledande för sommaren. De senaste årens klimatförändringar har visserligen ändrat lite på detta, men Wolfgang Röder har hittat nya metoder för sina långtidsprognoser. Under många år har dessa visat sig vara förbluffande korrekta.

I år gick han dock rejält på pumpen. Juni skulle bli kall och regnig, så långt var det rätt. Men enligt Röders uträkningar skulle sommaren 2004 slå till med full kraft i juli och därefter bli lika härlig som 2002 och 2003.

Slut på regn och rusk

- Nja, jag menade nog att bästa perioden skulle infalla mellan mitten av juli och mitten av augusti, säger Wolfgang Röder. Det blev kanske något senare"

Hur som helst garanterar han nu ett slut på regn och ruskväder. Så gott som hela augusti ska solen skina på oss, det blir minst 20 soldagar.

Över det normala

Temperaturen kommer att ligga mellan en och fyra grader över det normala.

- Det kan komma lite regn och någon åskstorm i början av den här veckan. Men från 5 augusti skingras molnen och det blir närmare 30 grader i södra Sverige.

- I norra delarna av landet blir det kanske inte riktigt lika varmt, men ändå ett par grader över det normala.

Sen badsäsong

Vi kan alltså se fram emot en sen badsäsong, ungefär som somrarna 1997 och 2002. Men trots att sommaren kom så sent tror inte Wolfgang Röder att vi kan räkna med att den ska sträcka sig ända in i september.

- I september får norra Sverige det bästa vädret, säger han. Där blir det torrt och lite varmare än normalt. Men i södra Sverige kommer det att regna en hel del och temperaturen att ligga runt det normala.

Ingrid Carlqvist

Följ ämnen i artikeln