Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Läkare om växtdrogerna: Ungdomar som fastnat

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 08.24

Bara under förra året importerades 41 ton kratom till Sverige.

Unga människor som har svårt att sluta använda växtdrogen kratom har sökt hjälp på mottagningen Maria Ungdom i Stockholm.

– De känner en tillfredsställelse och kan inte sluta, säger Juan Figueroa Sepulveda, överläkare och psykiater vid mottagningen.

Förra året importerades 41 ton kratom lagligt till Sverige eftersom växten i sig inte är narkotikaklassad. Kratom säljs öppet på nätet och i butiker.

Kratom i låga doser ger lätta stimulerande och euforiska effekter – enligt Figueroa Sepulveda ”uppåttjackliknande symtom” – och i högre dos opiodliknande effekter.

Juan Figueroa Sepulveda säger att man på mottagningen sett en viss spridning av kratombruk, men att spridningen inte tagit fart.

– Men det är ungdomar som kommer hit och har fastnat i det. Och det är några stycken som har haft svårt att bli av med det.

Bruket av drogen har flera oönskade effekter för många som söker hjälp för att kunna sluta.

– Den social tillvaron, skola och relationer med familjen kan påverkas, säger Juan Figueroa Sepulveda.

Enligt Giftinformationscentralen har enstaka dödsfall efter kratomanvändning konstaterats, liksom epileptiska kramper och utveckling av gulsot.

– Men vi har mig veterligen inte sett människor som farit så illa eller dött här i Sverige, men det finns exempel på det i USA, säger Figueroa Sepulveda.