Jobbar i värmen – får ta duschpauser

Uppdaterad 2024-06-28 06.52 | Publicerad 2024-06-26 20.07

Värmeböljan har slagit till i hela landet och många njuter av den efterlängtade solen.

Men för alla är det inte enbart njutning.

– Jag trodde inte jag kunde svettas så här mycket förrän nu, säger showartisten Nora som jobbar utomhus i värmen.

Temperaturen närmar sig 30 grader i skuggan och folk dras till badplatser för att svalka sig – men det är långt ifrån alla som får njuta av värmen.

Kommande dagar blir knappast svalare. Att sitta fast på jobbet en dag som denna kan kännas tråkigt, och på många arbetsplatser känns värmen av rejält, speciellt för de som jobbar utomhus.

Popcorn för att bekämpa värmen

Inne på nöjesparken Gröna lund ligger solen på. Där jobbar Julia som teamledare och har ansvar över de många anställda som jobbar på de olika attraktionerna. På varma dagar ser hon till att ha extra koll på sina kollegor. Många behöver stå utomhus utan tak och skugga att svalka sig i.

– Vi har sprejflaskor på alla stationer så man kan spruta kallt vatten på sig själv, säger hon.

En mer udda metod de använder sig av är att dela ut popcorn till de anställda så att de blir törstiga, och dricker mer vatten. Själv ser hon till att dricka ordentligt och duttar kallt vatten i nacken när hon behöver svalka sig.

Julia håller lite extra koll på sina kollegor under varma dagar.

Svettas i värmen

Emanuel och Jakob jobbar som trädgårdsmästare och tillbringar hela dagarna utomhus. Dagens uppgift är att tömma krukor med gamla blommor, något som kommer att ta hela dagen.

De pluggar vid sidan av och jobbar extra under sommaren. Båda två tycker att det är varmt, men inte så illa trots omständigheterna. Även om Emanuels panna glänser av svett så trivs han i värmen.

– Det är skönt. Jag njuter, säger han.

Han ser ändå till att ta pauser och dricka vatten, men värmen är inget som sinkar honom.

– Det är bara att köra på.

Hur varmt får det vara på jobbet?

Det finns ingen exakt temperatur som en arbetsplats bör ha enligt Arbetsmiljöverket, men det betyder inte att det får vara hur varmt som helst. Arbetsplatser inomhus ska dock ha en ”lämplig” temperatur, och utomhus ska arbetsgivaren ansvara för att skydda arbetarna mot väder och vind.

Mellan 10 till 30 grader anses det inte finnas någon större hälsorisker för friska människor, men värmen kan ändå bidra till obehag som kan öka risken för olyckor.

Emanuel och Jakob jobbar som trädgårsmästare i värmen.

Även djuren (i det här fallet maskotar) drabbas i den extrema värmen. ”Katterna” Pelle Svanslös, Maja Gräddnos och Måns kämpar på och underhåller barnen trots vädret. För att svalka sig brukar katterna äta is eller duscha. Katterna är inte ensamma om att bli varma, i nöjesparken finns även mimare och vandrande träd i dräkter.

Showartisterna Nora och Nora blir även de ofta varma under jobbet, men det är inget som stoppar dem.

– Det är som ett bra träningspass eller bikram-yoga, säger Nora.

Det blir så pass varmt och svettigt att de under dagen får ta en duschpaus för att svalka sig.

– Jag trodde inte jag kunde svettas så här mycket förrän nu, jag trodde inte jag hade den kapaciteten, säger showartisten Nora.

Katterna äter is och duschar under arbetspasset för att svalka sig i värmen.

Följ ämnen i artikeln