Nästa femårsplan i EU: Poliser, tåg och hav

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-07-18 15.55

Ursula von der Leyen jublar efter omvalet till ordförande i EU-kommissionen.

Allt från mindre byråkrati till fler poliser och enklare tågresor utlovas i Ursula von der Leyens planer för EU-kommissionen till år 2029.

Riktlinjerna presenterades både muntligen och skriftligen på torsdagen och innehåller bland annat en europeisk tillväxtplan med enklare regler för företagen. Alla von der Leyens blivande kommissionärer ska få i uppdrag att ”dyka ner” i sina portföljer och lätta på regelbördan.

Bland kommissionärerna kommer det för övrigt att finnas såväl en försvarskommissionär, som en särskild Medelhavskommissionär för den regionen och även en kommissionär med ansvar för bostäder.

Ytterligare försvarssatsningar utlovas, exempelvis på en europeisk ”luftförsvarssköld”. Polissamarbetet Europol ska utvecklas med dubblad personal medan den gemensamma gränsbevakningen ska utökas till en personalstyrka på minst 30 000.

På miljösidan ska en ”europeisk havspakt” hjälpa både fisk och fiskare och dessutom vill von der Leyen skriva in målsättningen om 90-procentiga utsläppsminskningar till år 2040 i EU:s klimatlag.

Även tågresandet ges utrymme, med löfte om att föreslå gränsöverskridande digitala bokningsregler så att det ska räcka med att köpa en biljett för en hel lång resa.

ANNONS