Ledare i Europa hyllar Biden – Kreml avvaktande

TT

Uppdaterad 2024-07-22 01.21 | Publicerad 2024-07-21 22.55

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, till vänster, och Storbritanniens premiärminister Keir Starmer under ett toppmöte utanför Oxford den 18 juli.

Storbritanniens ledare Keir Starmer och Tysklands Olaf Scholz hyllar Joe Biden efter hans besked om att han inte ställer upp för omval. Även svenska partiledare berömmer Biden.

Ukrainas president tackar Biden för orubbligt stöd men från Moskva hörs avvaktande tongångar.

”Jag respekterar president Bidens beslut och ser fram emot att arbeta tillsammans med honom under återstoden av hans presidentskap”, skriver den brittiske premiärministern på X.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz stämmer in i hyllningskören. Biden har ”uppnått mycket: för sitt land, för Europa, för världen”, skriver han på X och tillägger:

”Hans beslut att inte ställa upp för omval förtjänar respekt.”

Zelenskyj: Hjälpte mot Putin

Även svenska partiledare hyllar Joe Bidens ämbetsperiod som president.

”Jag och regeringen har haft ett väldigt bra samarbete med president Joe Biden och hans administration. Vi känner stor respekt för hans gärning och det beslut han nu har fattat”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i en skriftlig kommentar till TT.

”Jag känner Joe Biden som en stark och trygg demokratisk ledare, vars insatser har varit avgörande för Sverige och för Europa. Joe Biden är och har varit en bra president vars arbete jag hoppas förs vidare”, säger S-ledaren Magdalena Andersson i en kommentar.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttrycker tacksamhet för Bidens ”orubbliga stöd för Ukrainas kamp för frihet”.

”Han stödde vårt land under historiens mest dramatiska ögonblick, hjälpte oss att förhindra Putin från att ockupera vårt land, och har fortsatt att stödja oss under hela detta fruktansvärda krig”, säger Zelenskyj i ett uttalande.

Han tillägger att han hoppas att USA:s framtida ledarskap fortsätter att förhindra Ryssland från att lyckas.

Ryssland: Mycket kan hända

Polens premiärminister Donald Tusk stämmer in:

”Du har tagit många svåra beslut, tack vare vilka Polen, Amerika och världen är säkrare och demokratin starkare”, säger Tusk i ett uttalande.

Ryssland konstaterar att man följer utvecklingen.

– Det är fortfarande fyra månader kvar till valet. Det är lång tid, mycket kan hända. Vi kommer att vara uppmärksamma, följa vad som sker och sköta vårt, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till ryska medier.