Iranier går till val – utan chans att påverka

Sara Assarsson/TT

Publicerad 2024-06-28 11.22

I dag hålls ett extrainsatt presidentval i Iran sedan förre presidenten Ebrahim Raisi omkommit i en helikopterkrasch.

Ett spel för gallerierna, enligt Irankännaren Arvin Khoshnood, som spår ett rekordlågt valdeltagande.

– Det är inte längre någon som tror att man kan påverka något genom att rösta, säger han.

Sex kandidater – bland dem Teherans borgmästare och det iranska parlamentets talman – har fått grönt ljus att ställa upp i fredagens presidentval. En av kandidaterna, hjärtkirurgen och tidigare hälsoministern Masoud Pezeshkian, framställs som en reformivrare och har bland annat uppmanat Iran att återgå till kärnenergiavtalet från 2015.

Men statsvetaren Arvin Khoshnood, som har följt iransk politik under många år, lyfter fram att samtliga kandidater är lojala med den islamiska regimen och dess högsta ledare, ayatollan Ali Khamenei, som har styrt Iran sedan 1989.

– Alla är i sak och ideologi eniga med varandra. Att man kallar någon för reformist och andra för mer hårdföra är bara ett spel för gallerierna, säger han.

I veckan uppmanade Khamenei väljarna att gå till valurnorna för att ”övervinna fienden”. Men mycket tyder på att valdeltagandet kommer att bli lågt, då iranierna i stor utsträckning har bojkottat valen de senaste åren. Landet är hårt pressat av ekonomiska sanktioner och har även skakats av omfattande regimkritiska protester.

– Jag tror att det här kommer att bli en kamp mellan regimen och folket i stället för ett presidentval. Oppositionen har varit tydlig med att en röst för någon av kandidaterna är en röst för förtryck, tortyr och mord, säger Arvin Khoshnood.

Saknar verklig makt

Han poängterar att presidenten har väldigt lite makt och att viktiga beslut gällande utrikespolitik, säkerhetsfrågor och ekonomi fattas av Khamenei, som förutom politisk ledare är Irans andliga ledare.

Parlamentets talman, 62-årige Mohammed Bagher Ghalibaf som tidigare var polischef och befälhavare i revolutionsgardet, är en av de favorittippade kandidaterna, liksom Saeed Jalili och Mustafa Pourmohammadi som båda har haft höga positioner inom regimen.

Ingen kvinna har fått tillåtelse att ställa upp i valet. I dagarna har två kandidater, vicepresidenten Amirhossein Ghazizadeh Hashemi och Teherans borgmästare Alireza Zakani, meddelat att de drar sig ur.

Att endast sex av 80 presidentkandidater godkändes av Irans styre tyder på splittringar inom regimen, menar Arvin Khoshnood.

Sviktande hälsa

Den interna maktkampen har blivit allt mer intensiv i takt med 85-årige Khameneis sviktande hälsa, säger han.

– Irans regim är inte bara ett hot mot iranierna utan mot hela västvärlden. Vill man ha ett stabilt Iran efter Khameneis död är det oerhört viktigt att västvärlden, inte minst EU, börjar diskutera landets framtid med iranska oppositionella grupper.