Ingen segrare klar i Iran – avgörs i ny omgång

TT-AP

Publicerad 2024-06-29 05.58

Masoud Pezeshkian, en av sex kandidater som vill efterträda den förolyckade presidenten Ebrahim Raisi, uppges ha fått flest röster i det iranska presidentvalets första omgång.

Ingen av kandidaterna fick över 50 procent av rösterna i fredagens presidentval i Iran, meddelar inrikesdepartementet. Det innebär att en ny valomgång väntar nästa fredag.

Masoud Pezeshkian, betecknad som reformist, fick något fler röster och är strax före Saeed Jalili, som beskrivs som hårdför, rapporterar AP. Båda går nu vidare till andra valomgången, meddelar inrikesdepartementet.

Av 24,5 miljoner röster fick Pezeshkian 10,4 miljoner och Jalili 9,4 miljoner. Andra kandidater låg långt efter, uppger en talesperson till iransk tv.

– Ingen av kandidaterna fick den absoluta majoriteten av rösterna, säger han.

Valet utlystes efter att den sittande presidenten Ebrahim Raisi omkom i en helikopterkrasch nyligen.

Valet har av utomstående bedömare omtalats som ett spel för gallerierna, där sex kandidater som är trogna den islamiska regimen ställer upp.

Irankännaren Arvin Khoshnood i Sverige har spått ett rekordlågt valdeltagande.

– Det är inte längre någon som tror att man kan påverka något genom att rösta, har han sagt inför valet.

– Alla är i sak och ideologi eniga med varandra. Att man kallar någon för reformist och andra för mer hårdföra är bara ett spel för gallerierna, enligt Arvin Khoshnood.

ANNONS