Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Så blir vädret i Uppsala i helgen

Publicerad 2020-10-02

I dag väntar en varm och solig oktoberdag i Uppsala.

Men sedan vänder det. 

Temperaturen sjunker och vattenfyllda moln sveper in under helgen. 

Under fredagen gäller det att njuta av sol och värme.

Vi har inte blivit särskilt bortskämda med sol under den senaste tiden i Uppsala. Men i dag ser det lovande ut för den som längtar efter att använda solhatten. 

– Det kommer att vara en solig dag från morgon till lite senare på eftermiddagen eller kvällen, säger Mikael Sjöström, meteorolog på Klart.se.

Efter det lär det mulna på. Men under dagen väntas temperaturer på uppemot 17–18 grader och svaga eller måttliga vindar. 

Till helgen sedan blir det mer badkrukeväder. Temperaturen sjunker och det blir ganska ostadigt, även om lördagen ser ut att starta med en hel del sol.

– Men sedan så ökar molnigheten successivt från sydost, säger Sjöström.

Regnrusk drar in

Under eftermiddagen och kvällen ser det ut att bli mulet. Temperaturen kommer som mest upp i 16 grader och i takt med att det mulnar på kan det även kännas lite kallare i och med blåsten då även tilltar, enligt prognosen. 

Söndagen bjuder dock på än mer grått väder. 

– Vi har ett lågtryck som rör sig upp söderifrån och regnet som drar in under natten till söndag tilltar under dagen och det väntas regna större delen av söndagen, säger Sjöström.

Det kan komma mellan 5 och 10 millimeter regn under dagen samtidigt som måttliga, tidvis friska, vindar drar in. Temperaturerna väntas inte heller bjuda på mycket mer än 13, max 14, grader. 

Minusgrader närmar sig

Det ostadiga vädret fortsätter sedan nästa vecka och det blir lite kallare, mellan 10 och 15 grader. 

– Det kommer att vara mycket moln och en hel del nederbörd nästa vecka. Hur de här lågtrycken rör sig kommer att avgöra hur mycket regn som kommer men överlag kommer det att vara molnigt och regnigt, med undantag för måndagsdygnet. Det ser i alla fall ut att bjuda på en hel del sol och det kan bli uppemot 16–17 grader, säger meteorologen. 

Och även om det slår om och blir lite svalare nu så ser det ut som att det kommer att dröja ett tag innan det blir någon utbredd frost.

– Till veckan efter nästa kan det vara lite svalare luft som tar över och då kanske vi får hålla koll på frost under nätter och tidiga mornar. 

Följ ämnen i artikeln