Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Så vill ministern stoppa ungas lustgasberusning

Publicerad 2024-10-27 11.40

Lustgasflaskor och ballonger slängda på Ångbåtsbron i hamnen i Malmö en söndagmorgon i början på september 2024. Arkivbild

Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill se en ny striktare lag om lustgas senast den 1 januari 2026.

”Dagens situation är ohållbar”, uppger han.

På SvD:s debattsida nämner han att det icke-medicinska bruket av lustgas är dåligt på många sätt. Det är farligt för hälsan, det gynnar kriminella aktörer och det är skadligt för miljön. Dessutom orsakar lustgasbehållare kostsamma skador och arbetsmiljörisker genom explosioner i fjärrvärmeverk, uppger Forssmed

”Allt detta pekar åt samma håll. Dagens situation är ohållbar. Det behövs strikt reglering”, skriver ministern.

En utredning kom i våras med förslag på en ny lagstiftning, bland annat att försäljning av lustgas till en privatperson ska få ske endast om lustgasen finns eller fylls på i en behållare som kan innehålla högst 9 gram lustgas. Högst två sådana behållare får säljas eller fyllas på per köptillfälle och person.

Utredningen föreslog också att lustgas inte ska få säljas om det finns anledning att anta att lustgasen ska användas som berusningsmedel. Och lustgas ska aldrig få säljas till personer under 18 år.

Regeringen bereder nu förslagen och enligt Forssmed är ambitionen att lagen ska kunna träda i kraft före januari 2026, skriver han.

Följ ämnen i artikeln