Israeliska flyganfall i norra Gaza

TT-AFP

Publicerad 2024-06-28 23.07

Palestinska flyktingar anländer till den södra staden Khan Yunis efter att ha lämnat Rafah.

Striderna i Gaza fortsätter och Israels militär säger sig ha genomfört flyganfall i norra Gaza – och dödat tiotals stridande från Hamas.

Insatsen i Shejaiya inleddes redan natten till torsdagen. Hamas väpnade gren, al-Qassam-brigaderna, uppger att den är involverad i striderna. Enligt deras uppgifter ska det även finnas ”döda och sårade” israeliska soldater.

Vittnen rapporterar även om artillerield i Nuseirat i centrala Gaza på fredagen.

Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanon ska också ha riktat flera attacker mot israeliska militära positioner och en av gruppens stridande sägs ha dödats i israelisk eldgivning.

Den medicinska situationen förblir även kritisk i Gaza. Världshälsoorganisationen WHO rapporterar att 32 av Gazaremsans sjukhus har skadats sedan den 7 oktober när kriget inleddes. Endast två sjukhus är oskadda.

Samtidigt uppger USA:s försvarshögkvarter Pentagon att den flytande pir man byggt för att få in nödhjälp har flyttats från Gazas kust på grund av höga vågor och ska bogseras till en israelisk hamn.

Det är tredje gången som piren har behövt lossas på grund av väderförhållandena sedan den installerades i maj.

Det finns ingen prognos för när piren kan komma på plats igen.

Distributionen från piren har också varit ett problem. Till exempel har FN:s livsmedelsprogram (WFP) pausat sina leveranser via piren efter att Israel genomförde en militäroperation i närheten, i samband med att landet fritog fyra gisslan.