Israels militär beordrar Gazabor: Evakuera nu

TT

Publicerad 2024-06-27 11.59

En israelisk stridsvagn på en bild från maj.

Det pågår kraftig beskjutning mot bostadsområden i centrala och norra Gaza. Israels militär beordrar invånare att evakuera.

– Vi har ingen aning om var vi ska ta vägen, säger en man som flyr till fots.

Gazabor vittnar om massiva flygräder mot Shejaia i Gaza stad, rapporterar israeliska Haaretz.

”Vi utsätts för svält i Gaza stad, jagas av stridsvagnar och flygplan med noll hopp om att det här kriget någonsin tar slut”, säger Mohammad Jamal från staden i ett meddelande till Reuters.

Israels militär har uppmanat palestinier i stadsdelen att evakuera omedelbart, rapporterar Times of Israel. Enligt tidningen ses israeliska stridsvagnar avancera i området.

På X har militärens talesperson publicerat en lång lista på arabiska på de zoner som behöver evakueras. Invånare i berörda områden ombeds att ”för sin säkerhet” ta sig till en så kallad humanitär zon.

På bilder ses rader av människor lämna sina hem med minsta möjliga packning. De minsta barnen bärs på axlar eller i famnar, de lite större får gå själva. En pojke bär en liten skolryggsäck, en annan kör sin släkting i en rullstol.

– Plötsligt utsattes vi för intensivt bombardemang av Israel. Vi har ingen aning om var vi ska ta vägen, säger en man som flyr till fots till Al Jazeera.

Tidigare på torsdagen rapporterade det Qatarbaserade mediebolaget om höga explosioner i både Shejaia och Sabra i Gaza stad under natten och förmiddagen. Flera personer uppges ha dödats och skadats, men på grund av de pågående striderna kan ambulanser inte nå fram.

Även från Bureij nära Nuseirat i centrala Gaza kommer rapporter om dödsfall efter israeliska anfall.