Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Analys: Biden sköt upp sin avrättning – inte mer

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-07-06

USA:s president Joe Biden anländer till ett kampanjmöte i Wisconsin i fredags.

Ingen katastrof – men heller inte nog för att rädda den amerikanske presidentens skinn.

Insatserna var höga när Joe Biden satte sig i intervjustolen på fredagen. Men amerikanska analytiker är inte imponerade.

Fredagens intervju med ABC News beskrevs som sista chansen för Joe Biden att reparera skadorna efter den katastrofala debattinsatsen mot Donald Trump i förra veckan.

Men intervjun gjorde inte mycket för att stoppa blödningen, skriver Politico. Strax efter att intervjun sänts sade källor inom Demokraterna till sajten att presidenten visserligen lyckats ”skjuta upp sin avrättning” – men att det sannolikt inte räcker för att stävja paniken inom partiet.

Väckt nya frågor

Att Bidens insats var snäppet bättre än sist säger inte mycket, konstaterar även CNN:s Stephen Collinson. Men han framstod åtminstone som mer samlad än under CNN-debatten och lyckades inte ställa till med några nya katastrofer, skriver politikreportern.

Samtidigt har Bidens egna förklaring till debatthaveriet mot Trump – att han ”mådde förfärligt” – väckt nya frågor om hans fysiska och kognitiva hälsa. När ABC:s George Stephanopoulos frågade om presidenten sett den kritiserade debatten i efterhand svarade han ”jag tror inte det, nej” – en synbar förvirring enligt en rad amerikanska medier.

Flera analytiker understryker även det märkliga i att presidenten inte skulle ha tittat på den skarpt kritiserade debatten.

Gapande mun

The New York Times konstaterar att flera av Bidens svar till Stephanopoulos varken var övertygande eller särskilt sammanhängande. Vid flera tillfällen pausade – eller ”frös” – han i flera sekunder och verkade leta efter ord, skriver tidningen i en analys.

Även The Washington Post är skeptisk till Bidens insats. Tidningens Dana Milbank skriver att presidenten lyssnade på Stephanopoulos med ”gapande mun”, att han tappade tråden och tycktes gå vilse i sina egna tankar och resonemang.

”Det är ett verkligt problem. Landet pratar om Bidens mentala kapacitet i stället för hotet om Trumps återkomst till makten”, skriver Milbank – som spår att fokuset på Bidens hälsa kommer att leda till att Trump går segrande ur valet.