Floderus om första tiden i frihet: Känns verkligt

TT

Publicerad 2024-07-01 17.49

Den 15 juni kom Johan Floderus hem och kunde återförenas med sin familj. På Arlanda välkomnades han av statsminister Ulf Kristersson.

790 dagar satt Johan Floderus fängslad i Iran innan han i mitten av juni fick åka hem till Sverige igen.

– Alla frågar om det inte känns overkligt. Men det känns väldigt verkligt, säger han i en intervju med TV4:s Kalla Fakta.

Sedan Johan Floderus kom hem för drygt två veckor sedan har han ägnat sig åt vad han beskriver som ”de verkliga små tingen” i livet – paddlat kajak, ätit god mat och sovit i en säng.

– Jag kan gå mer än tre fyra steg utan att min näsa stöter in i en betongvägg. Jag får känna solen på min hud och känna vinden i håret. Nu är jag fri och får vara med min familj och min underbara fästman, säger han.

Floderus greps på väg hem från en resa i Iran i april 2022 på flygplatsen i Teheran och fördes till det ökända Evinfängelset. När han några dagar senare skulle träffa en domare blev han först lättad, men efter att ha förklarats misstänkt för spioneri mot den islamiska republiken byttes känslan snabbt ut.

– Det måste nog ha synts på mig för domaren sa ”oroa dig inte, du blir bara vår gäst här i två till tre dagar”.

I åtta månader satt Floderus avskärmad från världen i olika isoleringsceller med ljuset på dygnet runt. Vid flera tillfällen valde han att hungerstrejka för att få ringa hem.

Först kvällen innan utväxlingen fick han reda på att han och Saeed Azizi skulle få åka hem i utbyte mot Hamid Noury.

– Någon gång kring tolvslaget på natten kom det en vakt till cellen och sade att jag skulle raka av mig skägget. Jag är en optimist och kunde bara tänka att nu händer något bra, säger Johan Floderus.