Floderus: Insåg att jag inte kunde leva på hoppet

Simon Uggla/TT

Publicerad 2024-07-03 18.05

Svensken Johan Floderus greps i Iran anklagad för spioneri och hotades av dödsstraff. Efter 790 dagar i fångenskap, varav över 250 i isoleringscell, är han tillbaka i Sverige.

– Isoleringen gjorde mig starkare, säger han.

Den 33-årige EU-tjänstemannen greps på Teherans internationella flygplats i april 2022, på väg hem efter en semesterresa. Han har besökt landet tidigare, både privat och i arbetet, och talar persiska sedan tiden på Försvarets tolkskola.

Nu leds han ut och sätts i en väntande bil. Från motorvägen ser han hotellet han bott på under jobbresor. I hotellfönstret har han stått och blickat ut över foten av ett berg och stadsdelen Evins ökända fängelse. Nu är det overkligt nog dit han körs.

Han förses med ögonbindel, får klä av sig och byta om till en grå fångoverall innan han förs in i en cell och hör dörren slå igen bakom honom.

– Jag tänker att det är absurt, mardrömslikt, men att mardrömmar vaknar man upp ur, säger Johan Floderus.

”Försökte hitta mening”

Under åtta av de första nio månaderna sitter han isolerad. Ständigt påslagna lampor, toalettbesök inför kamera och tystnad. Då och då ett varv under bar himmel på en innergård omgärdad av höga betongmurar.

Rädsla, förtvivlan och ständigt grusat hopp som han till slut bestämmer sig för att överge.

– Efter den initiala psykologiska och känslomässiga kollapsen, när jag förstod att det här inte var ett misstag utan ett gisslantagande och att det inte skulle lösas på några veckor, så insåg jag att jag inte kunde leva på hoppet, säger han.

– Jag försökte hitta mening och syfte och acceptans för min vardag så som den var. Det var ett val att betrakta det hela som en prövning jag skulle ta mig igenom.

En bekant röst

När celldörren intill öppnas hör han en dag en bekant röst. Det är den belgiske biståndsarbetaren Olivier Vandecasteele som Johan Floderus träffat flera år tidigare. Han ropar och får ett förvånat svar:

– Johan, vad gör du här?

– Vi satt där vägg i vägg i månader utan att kunna prata genom de tjocka väggarna, men insikten om att vi gjorde det ihop var ett enormt stöd.

Senare ska han under kortare perioder dela cell både med belgaren, som frigavs i maj 2023, och svenskiraniern Saeed Azizi som släpptes i samma fångutväxling som Floderus.

– Jag har haft mycket kontakt med båda två sedan vi kom hem.

Kritiserat beslut

Fångutväxlingen, där Hamid Noury, dömd till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott, gick i motsatt riktning, har väckt kritik. Dels från anhöriga till Nourys offer, dels från dem som anser att regeringen skickar signalen att Irans gisslandiplomati fungerar.

– Jag förstår den ilskan. Jag beklagar och jag är oerhört ledsen över att de som fallit offer för Hamid Nourys illdåd har förlorat den upprättelse de känner att de har fått i och med domen.

Även han kritiseras. Trots att det inte fanns en reseavrådan från utrikesdepartementet så borde någon i hans ställning ha vetat bättre, anser vissa.

– Om det inte hade varit jag så hade en annan svensk medborgare tagits som gisslan, säger Johan Floderus.